OGLAS

'TO JE PORAŽAVAJUĆE'

Pravobraniteljica ogorčena nalazom u slučaju male Nikoll: 'Svi su navodno sve poduzeli, a djeteta više nema'

23.4.2021. u 18:55/ Marina Brcković

Iz Ministarstva poručuju da će nalaz, koji još moraju proučiti, poslati državnom odvjetništvu na odluku


U slučaju premlaćivanja do smrti djevojčice Nikoll u Novoj Gradiški nisu Utvrđene pogreške u radu! 

Zaključak je to Komore socijalnih radnika u kojem se konstatira da je socijalna radnica postupala prema protokolima: od prikupljanja podataka do predlaganja mjera, planiranja i praćenja obitelji.  Iz Ministarstva poručuju da će nalaz, koji još moraju proučiti, poslati državnom odvjetništvu na odluku: treba li tko kazneno odgovarati.


Ni socijalna radnica nije odgovorna za smrt djevojčice, stoji to na 30 stranica dugočekivanog nalaza Socijalne komore.

"Stručni nadzor je ocijenio da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima. Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka", stoji u nalazu Komore socijalnih radnika. 

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS

Šef Komore socijalnih radnika objasnio slučaj male Nikoll: 'Socijalna radnica bi opet postupila isto. Nismo mogli više držati dijete kod udomitelja'

Image
GOSTOVAO U RTL-U DANAS

Šef Komore socijalnih radnika objasnio slučaj male Nikoll: 'Socijalna radnica bi opet postupila isto. Nismo mogli više držati dijete kod udomitelja'

A ona koja je provela nadzor, kaže da ne štiti svoju kolegicu. "Iza onoga što smo kolegica i ja procjenjivale, ja stojim. Ja sigurno ne bih svoju stručnu niti osobnu reputaciju potrošila u namjeri da nekoga zaštitim ukoliko je napravio pogrešku.  Rezultat je takav,  kolegica je radila dobro", kaže predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić

Isto je i za svoje kolegice utvrdila i Psihološka komora, no inspekcija Ministarstva pokazala je da je bilo propusta. " Mi smo se očitovali od samoga početka što se tiče nalaza upravnog nadzora iza kojega i dalje apsolutno stojimo i temeljem toga poduzimane su određene mjere jer je bilo utvrđeno da je bilo propusta", kazala je Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku.

A je li ili nije bilo propusta, o sva tri nalaza -  sada će odlučivati Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu. 


"Ono će procijeniti  ima li elemenata kaznenog djela", kaže Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada. 

Nalaz Socijalne komore stigao je posljednji i na njega se čekalo gotovo tri tjedna. Cijelom situacijom ogorčena je pravobraniteljica. 

"Ovo doista ostavlja mučan dojam i zabrinjava jer izgubljen je život djeteta. Poražavajuće je čuti da su svi navodno sve poduzeli, a djeteta više nema", rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. 

A kako se ovakav slučaj više ne bi ponovio, kreće se u izradu Akcijskog plana, a čije predstavljanje ministar Aladrović najavljuje idući tjedan. 


Upravo se čita

Image
BRAVO

Kraljice šoka srušile Crnu Goru na otvaranju drugog kruga i uzele bitne bodove

Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
'DOSJE JARAK'

Najveća bol koju roditelj može iskusiti: Ljerki je mezimica izdahnula na rukama, bol je preživjela uz Zvonka


Više s weba