omalovažavajuće etiketiranje

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova osudila komentare Milanovića: 'Nazvati zastupnice narikačama jest seksizam!'

Image
Foto: Luka Stanzl/Robert Anic/PIXSELL

Ljubičić je istaknula da političari moraju snositi odgovornost za izrečeno u javnom prostoru te da svojim ponašanjem daju primjer drugima.

30.9.2020. u 19:52/ Vijesti.hr

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić oštro je osudila komentare hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića te ga optužila za seksizam.

Predsjednik Milanović je u srijedu nakon susreta s diplomatima odgovarao na pitanja novinara te je saborske zastupnice Daliju Orešković i Marijanu Puljak, između ostalog, nazvao ''samodopadnim narikačama'', ''običnim malim ometačima'', ''dječurlijom i nezrelim osobama' te je u osvrtu na njihov prijašnji rad kazao da su ''bez imalo životnog iskustva i uspjeha''.

Image
GONG UPOZORIO NA NIZ PROBLEMATIČNIH IZJAVA

Europska civilna inicijativa prijavila Milanovića zbog seksizma, reagirali i iz Možemo: 'No pasaran vrijeđanju zastupnica'

Image
GONG UPOZORIO NA NIZ PROBLEMATIČNIH IZJAVA

Europska civilna inicijativa prijavila Milanovića zbog seksizma, reagirali i iz Možemo: 'No pasaran vrijeđanju zastupnica'

Pravobraniteljica Ljubičić osim što je predsjednika u priopćenju optužila za seksizam, istaknula je i da političari moraju snositi odgovornost za sve izrečeno u javnom prostoru te da svojim izjavama i ponašanjem daju primjer drugima.

''Nažalost, predsjednikov govor je direktno i indirektno obilovao uvredljivim i omalovažavajućim etiketiranjima dvije saborske zastupnice koje su ga kritizirale. Nazvati političarke, saborske zastupnice, "samodopadnim narikačama" jest seksizam budući da ih se vrijeđa i omalovažava temeljem spola (narikače su izraz koji se koristi isključivo za ženske osobe)'', kazala je Ljubičić dodavši da je nazivanje dvije saborske zastupnice 'malim ometačima' patronizirajuće.

''Primjetno je da se prema ženama u politici takve kvalifikacije upućuju s manje zadrške nego kada su u pitanju muškarci. Stoga ponovo pozivam sve javne osobe da se vode najvišim standardima ponašanja i komunikacije, a dio takvih standarda je svakako i poštivanje ustavnog načela ravnopravnosti žena i muškaraca'', kazala je u priopćenju pravobraniteljica Ljubičić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dok su ležali na kolicima

U čekaonici Hitne na Sv. Duhu umrla dva pacijenta. Bolnica: 'To nije rijetkost jer dolaze teško oboljeli pacijenti'

Više s weba