AUSTRIJSKI MODEL

Pred Božić stiže Zakon o neradnoj nedjelji: 'To je dan za obitelj i prijatelje, ali imamo i turizam'

Image

shopping, trgovina, dućan

Foto: Shutterstock

Hrvatska od turizma ostvaruje 20 posto BDP-a pa će Zakon o neradnoj nedjelji, ako do njega dođe, morati biti fleksibilan

24.9.2020. u 14:57/ A. Ž.

Bivši ministar gospodarstva Darko Horvat govorio je o autrijskom modelu kada je riječ o regulaciji rada trgovina nedjeljom, a na tom je tragu i novi ministar Tomislav Ćorić, koji je najavio da bi do prosinca zakonski prijedlog trebao ići u javno savjetovanje.

Image
ŠEF UPRAVE EMMEZETE ZA RTL

Prva radna nedjelja: 'Šteta je učinjena. Nadam se da je ova tema skinuta s dnevnog reda'

Image
ŠEF UPRAVE EMMEZETE ZA RTL

Prva radna nedjelja: 'Šteta je učinjena. Nadam se da je ova tema skinuta s dnevnog reda'

Austrijski model rada nedjeljom, podsjetimo, podrazumijeva određeni broj radnih nedjelja, a na pitanje hoće li se ići tim smjerom ili slijedi drukčiji prijedlog odnosno zabrana rada nedjeljom, Ćorić je novinarima ispred Vlade rekao da je "na tragu" onoga o čemu je govorio Horvat i da se nije odustalo od austrijskog modela.

"Ideja je da idemo tako da nedjelja ostane dan za obitelj i prijatelje i dan u kojem će naši radnici, posebice u trgovini, odmarati. S druge strane, jasno je da je Hrvatska zemlja u kojoj je udjel turizma u BDP-u oko 20 posto. Samim time, tijekom turističke sezone moramo omogućiti određenu razinu fleksibilnosti", istaknuo je Ćorić.

Zbog toga je održao prvi konzultativni sastanak sa sindikatima te će u najkraćem roku biti osnovana radna skupina, u kojoj će biti predstavnici ministarstava i sindikata te poslodavaca, koja bi u iduća dva mjeseca trebala razraditi prijedlog zakona. Ideja je da 1. prosinca zakonski prijedlog ide u javno savjetovanje, a nakon toga prema tijelima javne i državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Više s weba