poslala priopćenje

Predsjednica Ustavnog suda Omejec reagirala na medijske napise: 'Nitko nije iznad zakona i Ustava'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednica Ustavnog suda u priopćenju ističe da 'građani Hrvatske mogu biti mirni jer ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka' te da na te činjenice nitko ne može utjecati

31.10.2015. u 18:20/ Hina

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec reagirala je u subotu na medijske napise o pokušajima utjecaja na Ustavni sud vezano za odluku o ustavnosti Zakona o sportu, te istaknula da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni, i da nitko nije iznad zakona i Ustava.

"U većem broju današnjih izdanja novina (Telegram, Jutarnji list, Večernji list) objavljeni su novinski članci o pokušajima utjecaja na Ustavni sud u vezi s osporavanjem ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu iz 2015. godine. Medijski napisi objavljeni su u najosjetljivije vrijeme izborne promidžbe, kada postoji obveza Ustavnog suda da se suzdrži od obraćanja javnosti", navela je u priopćenju predsjednica Ustavnog suda Omejec.

Unatoč tome, dodaje Omejec, "Ustavni sud ocjenjuje nužnim ponovno upozoriti da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni. Ta zabrana vrijedi jednako za sve". 

Predsjednica Ustavnog suda u priopćenju ističe da "građani Hrvatske mogu biti mirni: ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka, kao što će i svaki zakon koji je u skladu s Ustavom, biti podržan pred Ustavnim sudom. Na te činjenice nitko nikada nije mogao i ne može utjecati", naglasila je Omejec te zaključila da "nitko nije iznad zakona i Ustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema navodima današnjeg Jutarnjeg lista, Uskok je prije nekoliko tjedana pokrenuo tajne izvide protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, Paška Dodića, i potpredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, te jedne sutkinje i jedne savjetnice na Ustavnom sudu, zbog sumnji da su pred Ustavnim sudom pokušali izlobirati rušenje dijelova Zakona o sportu. No, nakon tjedan dana osobe pod mjerama su doznale da su pod tajnim nadzorom policije, tvrdi Jutarnji list. Dodaje kako na kraju nije dokazana hipoteza da su Mamić i Vrbanović doista pokušali privoljeti navedenu sutkinju Ustavnoga suda da “sruši” zakon.

Milanović: Nitko nije iznad zakona pa ni politički uhljebi koji su dolazili na Ustavni sud

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Premijer Zoran Milanović također je danas komentirao medijske navode o slučaju USKOK-ove istrage protiv jedne sutkinje Ustavnog suda. Kazao je kako za tajne mjere kontrole ne bi niti trebao znati jer nije za njih nadležan.

Dodao je da nitko u Hrvatskoj nije izvan zakona, ni on, niti predsjednica Republike, niti ustavni suci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je točno to što su mediji objavili, nastavio je Milanović, u tome je sudjelovalo Državno odvjetništvo RH i sud, a ne premijer. Dodao je da nitko nije iznad zakona, pa niti politički uhljebi koji su dolazili na Ustavni sud.

Milanović je istaknuo kako je vrijeme i da se stane na kraj onima koji kompromitiraju istrage, ako se to dogodilo u ovom slučaju.

Zaključio je kako je važno da nakon četiri godine vlasti Kukuriku koalicije nitko nije iznad zakona. Oni koji se ponašaju bahato i u neskladu sa zakonima danas se tresu od straha, zaključio je Milanović

Više s weba

Pročitajte još

Image
afera softvare

Grbin: 'Ja se neću šaliti s tim tko je AP jer je potpuno jasno tko je Andrej Plenković'

Više s weba