PRAVO NA POSVAJENJE

Predsjednik Duginih obitelji: 'U Hrvatskoj oko 25 istospolnih parova već ima djecu'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Istospolne obitelji s djecom su, kaže Martinović, u Hrvatskoj već realnost

28.5.2022. u 12:22/ Hina

U Hrvatskoj već postoji oko 25 istospolnih parova koji imaju djecu. Oko 15 ih ima svoju biološku djecu i riječ je o lezbijskim parovima, a desetak je parova koji su posvojili, kaže predsjednik Duginih obitelji Daniel Martinović, piše u subotu Jutarnji list.

"Prema našim informacijama, samo su tri istospolna para, otkako je 2014. stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, podnijela zahtjev za posvojenje djeteta. I sva tri su bila odbijena", kazao je Martinović dan nakon objave važne presude Visokog upravnog suda.

Taj je sud donio prvu pravomoćnu presudu kojom se svim istospolnim parovima koji su registrirali životno partnerstvo otvaraju vrata da pod jednakim uvjetima kao i heteroseksualni parovi mogu pristupiti postupku posvojenja.

Image
Izborili se u Hrvatskoj

Nakon presude da istospolni parovi mogu posvajati, javila se tri para, ali: 'Djeca su izgubila 6 godina'

Image
Izborili se u Hrvatskoj

Nakon presude da istospolni parovi mogu posvajati, javila se tri para, ali: 'Djeca su izgubila 6 godina'

Visoki upravni sud tom je presudom pravomoćno osporio dosadašnji stav nadležnog ministarstva prema kojem istospolni parovi ne mogu pristupiti procjeni za posvojitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, istospolne obitelji s djecom su, kaže Martinović, u Hrvatskoj već realnost i prije donošenja ove sudske odluke kojom su i tim parovima otvorena vrata za pristupanje postupku posvojenja.

Na pitanje koliko u Hrvatskoj ima istospolnih parova koji već imaju dijete, kaže da službenih i preciznih podataka nema, ali ih prema informacijama Udruge Dugine obitelji ima više desetaka.

Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Vatreni pobjedom protiv Kanade ušli među elitu na vječnoj ljestvici SP-a! Evo na kojem su mjestu

Oko 15 istospolnih parova, kaže nam Martinović, imaju svoju biološku djecu. Riječ je o lezbijskim parovima koji u hrvatskim okolnostima lakše mogu ostvariti biološko roditeljstvo, bilo umjetnom oplodnjom u nekoj od država koje je dopuštaju i istospolnim parovima, bilo kućnom inseminacijom…

Postoji, kaže nam, i desetak parova koji su posvojili djecu. Na pitanje na koji su ih način posvojili, Martinović odgovara: u proteklih šest godina, nakon što su prva tri para koja su zatražila posvojenje bila odbijena, neki su posvojili djecu kao samci jer to u našim okolnostima mogu, a nakon toga su sklapali životno partnerstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi partneri, jednako kao i partneri onih koji imaju biološku djecu, nakon ove presude također će podnijeti zahtjeve za posvojenje kako bi u punom pravnom smislu mogli biti roditelji djece koju ionako već odgajaju i podižu, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI VETERAN

VIDEO Veteran nezadovoljan obnovom u Petrinji. Medved mu poručio: 'Jesi ti jedini branitelj?'

Više s weba