Luka Burilović

Predsjednik HGK za RTL o smanjenju poreza ugostiteljima: 'Dapače. Podržavamo tu mjeru'

28.9.2020. u 18:55/ Vijesti.hr

Kazao je i kako ne vidi razlog da netko otpušta dobrog radnika

S ministrom rada Josipom Aladrovićem u Hrvatskoj gospodarskoj komori susrelo se 35 poduzetnika. 

Upozorili su ga da je aktualni Zakon o radu zastario, a u novom očekuju lakše otpuštanje radnika i bolju definiciju rada od doma. 

Također su ukazali da bi mjere pomoći poslodavcima u koronakrizi trebalo proširiti na neke djelatnosti u prerađivačkoj industriji. I dok se oko Zakona o radu slažu, ministar kaže da Vlada o proširenju mjera još ne razmišlja.

Nižu se sastanci socijalnih partnera na temu Porezi, Zakon o radu, sve ih prati Ilija Radić. Za RTL Danas razgovarao je s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je o čemu su razgovarali s ministrom financija Zdravkom Marićem.

"Ključno je osigurati likvidnost naših poduzeća, tu prije svega mislimo ubrzati procese u HAMAG-BICRU i HBOR-u. Razgovarali smo i o uključivanju svih sastavnica Vlade, ne samo ministarstva financija, nego i ostalih ministarstava u promoviranje domaćih proizvoda, pojačavanje samodostatnosti, ekonomske neovisnosti. Tu mi kao neovisna institucija možemo biti puno direktniji. Razgovarali smo i o vraćanju povlastica na reinvestiranu dobit, dakle time još možemo pojačati investicije", rekao je Burilović.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Otkrio je i podržava li HGK manji porez ugostiteljima.

"Dapače. Mislim da bi smanjivanje stope PDV-a smanjilo prije svega i određen dio sive ekonomije, ali i povećalo domaću potrošnju što je iznimno važno u ovoj situaciji kad očekujemo povećanje BDP-a. Podržavamo tu mjeru, mislim da je 11 država u Europi smanjilo PDV tijekom pandemije, mislim da bi Hrvatska također trebala ići tim smjerom", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MARIN MEDAK ZA RTL.HR

Ugostitelji zbog Kovačevićeva kluba izvan sebe: 'Idemo u pravnu bitku, nećemo se pridržavati mjera i svi ćemo raditi kao klubovi!'

Image
MARIN MEDAK ZA RTL.HR

Ugostitelji zbog Kovačevićeva kluba izvan sebe: 'Idemo u pravnu bitku, nećemo se pridržavati mjera i svi ćemo raditi kao klubovi!'

"Ti procesi traju mjesecima..."

Kazao je i kako ne vidi razlog da netko otpušta dobrog radnika.

"A tko bi otpustio dobrog radnika kojih ni u ovoj krizi ne nedostaje? Dakako da i po starom zakonu se može otpustiti, ali u teoriji je to tako, no u praksi često to našim poduzetnicima stvara probleme, ti procesi traju mjesecima. U ovim procesima kad moramo fleksibilnije gledati na tržište rada to otežava postupke poduzetnicima", rekao je.

Objasnio je i što to HGK radi te kazao kako svakodnevno pokušavaju što više djelovati da se kriza završi.

"Mi ćemo i dalje raditi na pomaganju našim poduzetnicima u pronalaženju plasmana svojih roba i usluga na inozemnim tržištima. To činimo kroz naša predstavništva, kroz internacionalizaciju gospodarstva. Napravili smo i digitalizaciju naših usluga, i kao što vidite mi svakodnevno održavamo kontakte s onima koji donose odluke, a to su predstavnici Vlade kako bi što prije završili s ovom krizom i postigli stope rasta koje smo imali do 2019. godine", zaključio je Burilovič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
IDUĆA DVA TJEDNA

Od sad vozimo i kuhamo skuplje. Poskupilo gorivo, ali i plin, ovo su nove cijene

Više s weba