Dobro podnijeli krizu?

Premijer Plenković: 'Zadržali smo kreditni rejting za vrijeme pandemije - to je znak kvalitetne reakcije Vlade'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije Covid-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža", rekao je premijer

5.12.2020. u 8:39/ Hina

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je kvalitetne reakcije Vlade na krizu, poručio je u subotu premijer Andrej Plenković referirajući se na posljednje izvješće agencije Fitch u kojem je treći put ove godine za Hrvatsku potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga.

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch i treći je put ove godine za Hrvatsku potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga, što je posljedica očekivanog postupnog oporavka od pandemije koronavirusa i snažnih gospodarskih mjera Vlade, ulaska u Europski tečajni mehanizam II, kao i održavanja fiskalne konsolidacije, naglasio je premijer Plenković u priopćenju Vlade.

Naglašena i važnost političke stabilnosti

Najnovija odluka agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske, potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja rejtinga. Naglašena je i važnost političke stabilnosti i brze uspostave nove Vlade nakon pobjede HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor u srpnju 2020., kao i usvajanja novog proračuna za 2021. te 5. kruga porezne reforme.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga na razini BBB- uz stabilne izglede. ,,Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije Covid-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije'', poručio je Plenković u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAMJERE

Poduzetnici očekuju Vladine subvencije do kraja godine, ali morat će dokazati pad prihoda od najmanje 40 posto

Image
KORONAMJERE

Poduzetnici očekuju Vladine subvencije do kraja godine, ali morat će dokazati pad prihoda od najmanje 40 posto

Koliki će biti pad BDP-a? 

Dodao je da je kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's, nego dobiti iskorak kod Moody'sa koji je najkonzervativnija agencija.

Fitch očekuje pad BDP-a od 9 posto u 2020. godini, što je posljedica pandemije koronavirusa. Već u 2021. očekuje se umjereni gospodarski rast od 3,8 posto te ubrzanje rasta na 6 posto u 2022. godini, na što će utjecaj imati i korištenje europskih sredstava, čiji se doprinos procjenjuje na dva postotna boda gospodarskog rasta u 2022. Ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II u srpnju ove godine dodatno je utjecao na održavanje investicijskog kreditnog rejtinga, koji bi se, prema procjeni Fitcha, tijekom procesa ulaska Hrvatske u europodručje mogao dodatno podignuti za dvije razine.

Upravo se čita

Image
SRCE VATRENO

Slika koja topi dušu: Pogledajte reakciju Kramarićeve bake nakon što joj je unuk potopio Kanadu

Za ovu godinu očekuje se proračunski deficit na razini 8 posto BDP-a, dok se u 2021. godini očekuje smanjenje proračunskog deficita na 3,5 posto BDP-a te dodatno na 2,2 posto u 2022. godini. Time se potvrđuje da Vlada nastavlja s provedbom stabilne fiskalne politike, za koju Fitch ocjenjuje da još od 2016. godine ostvaruje rezultate koji nadmašuju fiskalne ciljeve.

Pozitivan utjecaj na odluku Fitcha o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga proizlazi i iz dostupnosti sredstava iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te Plana oporavka, iz kojih je Hrvatska osigurala preko 24 milijarde eura u narednom desetljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se podsjeća kako se prema agenciji Fitch, Hrvatska nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od kolovoza 2014. godine sve do lipnja 2019. godine, kada se vratila na investicijsku razinu, koju je zadržala do danas.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Teška nesreća kod Rijeke: Šest osoba ozlijeđeno u sudaru auta, jedna kritično

Više s weba