Robert Kopal

Premijerov savjetnik o izborima i stanju u HDZ-u: 'Crni labud može se dogoditi samo jednom...'

Image

Glavni analitičar HDZ-a Robert Kopal za rezultat na izborima za Europski parlament, na kojima su HDZ i SDP izjednačeni s četiri osvojena mandata, okrivio je "crnog labuda". 'Crni labud je događaj ili fenomen koji ima tri značajke. Jedna je da je atipičan, druga da ima velike posljedice, a treća da ljudi imaju tendenciju da nakon toga pokušavaju naći razlog zašto je on bio predvidljiv, a zapravo nije bio tipičan. Sve tri značajke su u ovom slučaju ispunjene', pokušavao je tih dana objašnjavati Kopal što se dogodilo s rezultatima HDZ-a.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slaže s ministrom Davorom Božinovićem da treba ustanoviti razloge, a ne krivce poraza njihove kandidatkinje

7.1.2020. u 18:19/ Hina

Posebni premijerov savjetnik Robert Kopal izjavio je u utorak uoči sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a gdje će se analizirati razlozi izbornog poraza Grabar-Kitarović, da su predsjednički izbori izrazito individualizirani, a ponekad animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.

Zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a predviđena je u 18 sati u sjedište stranke, već su stigli mnogi visoki HDZ-ovi dužnosnici, a u izjavi novinarima Kopal naveo je nekoliko razloga zašto je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izgubila predsjedničke izbore.

Čestitavši Zoranu Milanoviću na pobjedi na izborima, rekao je da su predsjednički izbori izrazito individualizirani, iako iza kandidata stoje stranke, te se ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama, "pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju".

Ocijenio je kako tip kampanje kakva je vođena, a s obzirom na to da u Hrvatskoj vlada zakon spojenih posuda, mobilizira lijevo biračko tijelo.

"HDZ ima najjaču stranačku organizaciju u državi i takva kampanja je dovela do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira, samomobilizira i motivira i to se dogodilo", procijenio je Kopal.

"U zadnja dva tjedna je vođena i negativna kampanja, a ja sam pristaša pozitivne i afirmativne kampanje", dodao je. 

"Crni labud se može dogoditi samo jednom"

Slaže s ministrom Davorom Božinovićem da treba ustanoviti razloge, a ne krivce poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, jer, naglasio je Kopal, "to sigurno nije jednadžba s jednom nego s više nepoznanica."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće stanje u HDZ-u s obzirom na rezultate europskih i predsjedničkih izbora, Kopal je rekao da je na europskim izborima HDZ pobijedio, te ne treba smetnuti s uma da su predsjednički izbori specifičan tip izbora, pa se ne mogu uspoređivati rezultati tih dvaju izbora.

Dodao je da se crni labud može dogoditi samo jednom jer je neočekivan, a sve dalje, pa i u vezi onoga što se dogodilo na ovim izborima, više nisu crni labudovi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
SVAKA ČAST

FOTO U KBC Sestre milosrdnice prvi put u RH odradili biopsiju tumora pomoću robotske ruke

Više s weba