Borba potiv raka pluća

Prestanite na vrijeme: Svi stariji od 50 koji puše barem dvije cigarete dnevno, morat će na CT pluća!

Image

Pušenje

Foto: Thinkstock/Dubravka Petric/PIXSELL/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sve podatke o pušačima prikupljat će doktori obiteljske medicine tako da ispune preventivni panel o pušenju za pacijente

20.3.2019. u 7:39/ Vijesti.hr

U Hrvatskoj od raka pluća godišnje oboli oko 3.000 ljudi, a umre ih još toliko. Organizirani probir raka pluća kreće u primjenu ove godine, a trebao bi smanjiti smrtnost od raka pluća za oko 20 posto. To znači da bi se godišnje spasilo oko 600 ljudi. 

Na preventivne niskodozne CT preglede koji zrače bitno manje od klasičnog CT-a prema novom planu će se pozivati aktivni pušači u dobi između 50 i 75 godina ili bivši pušači koji su prestali pušiti unutar 15 godina. Glavni uvjet za preventivni pregled bit će minimalno 30 godina pušenja i ukoliko ste pušili 30 kutija cigareta godišnje. 

Evo kada možete na preventivni pregled: 

Tako da ukoliko ste 50-godišnjak koji je počeo pušiti s 20 godina ili ranije, a u prosjeku dnevno popušite najmanje 1.6 cigareta, moći ćete na preventivni pregled. Pušači koji su se ostavili cigareta prije više od 15 godina neće se pozivati na pregled. Smatra se da je rizik od raka pluća kod takvih bivših pušača izjednačen s nepušačkom populacijom.

Ove kategorije određene su na temelju iskustva i istraživanja drugih država koje imaju značajan rezultat u smanjenju smrtnosti od raka pluća. Prema našem Nacionalnom programu, nakon pet godina obuhvatilo bi se 50 posto pušača iz ciljane kategorije, ukupna bi se smrtnost od raka pluća smanjila za 20 posto, a petogodišnje preživljenje oboljelih od raka pluća povećalo bi se s postojećih 10 na 15 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke će prikupljati doktori obiteljske medicine

Sve podatke o pušačima prikupljat će doktori obiteljske medicine na način da ispune preventivni panel o pušenju za svoje pacijente. Svatko koga upute na CT snimanje pluća, morat će i na savjetovanje za prestanak pušenja te će ga uputiti u besplatnu školu nepušenja. Naravno da se postavlja i pitanje spremnosti građana za odaziv na preglede za rano otkrivanje raka, piše Novi list.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Capak o brojkama

Više s weba