UGOVORI PRESTAJU S NASTAVNOM GODINOM

Pričali smo s nastavnicima koji godinama rade kao zamjene: Otpušta ih se uoči praznika, ne dobivaju ni božićn...

25.7.2022. u 7:30/ Zorana Čičak Kulić

Sindikati traže da se rad na određeno uredi zakonom, a poboljšanjem uvjeta rada u sustavu obrazovanja privuče kadar koji nedostaje

Kada učenici učiteljice Monike Mađarić odu na praznike, ona ide na burzu rada. Ova učiteljica već 13 godina radi kao zamjena, promijenila je 10 škola. Svi njezini ugovori su bili na određeno vrijeme.

"Vrlo neugodan osjećaj, s godinama to je deprimirajuće. Ta neizvjesnost koju proživljavate tijekom ova dva mjeseca, pa i ako dobijete ugovor opet u 9. mjesecu plaća sjeda tek u 10. To je dug period bez primanja", tvrdi Mađarić.

Zbog cijele situacije radila je i dodatne poslove, a školovala se i za menadžera u turizmu.

"Razmišljala sam da odem i na sezonu raditi, pogotovo ako se ovo ne promijeni. Ali ja sam završila učiteljski fakultet, volim svoj posao i želim i dalje raditi u razredu", tvrdi Mađarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠKOLU UPISUJU I DJEVOJKE

Srednja škola u koju svi žele! Staklari, zidari, dimnjačari: 'Zanimljivo je i razveselim ljude na cesti'

Image
ŠKOLU UPISUJU I DJEVOJKE

Srednja škola u koju svi žele! Staklari, zidari, dimnjačari: 'Zanimljivo je i razveselim ljude na cesti'

Zbog prekida ugovora na određeno vrijeme do kraja lipnja na burzi je prijavljen 851 učitelj i nastavnik osnovnih škola, te 887 nastavnika i profesora srednjih škola.

U rujnu kada počinje školska godina te brojke padaju. Tako je lani zbog isteka ugovora na određeno u srpnju otpušteno 1.929 nastavnika u osnovnim školama, u rujnu ta je brojka bila 4 puta manja. Zbog prekida ugovora na određeno na burzi je bilo i dvostruko manje nastavnika srednjih škola

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

"Često su ugovori napravljeni tako da se prekidaju točno prije isplate regresa ili božićnice. Oni ne uspiju iskoristiti godišnji odmor i ne uspiju ostvariti svoja materijalna prava. Ti ugovori u sustavu obrazovanja se zloupotrebljavaju", kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Uz vječne zamjene upozoravaju i da nastavnika nedostaje, prvenstveno matematike i fizike. Njihova mjesta popunjavaju nestručni nastavnici - oni koji nemaju odgovarajuću razinu ili vrstu obrazovanja za predmete koje predaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često se događa da se na natječaje nitko ne javlja ti ljudi onda isto postaju vječne zamjene, a nemamo nikakav poticaj ni strategiju da se taj kadar privuče", kazala je Tuškan.

Traže da se red uvede izmjenama Zakona o radu i Zakona o odgoju i obrazovanju.

"Kada je riječ o nastavnicima razredne nastave omogućili smo kroz izmjene zakona o predškolskom odgoju da oni rade u vrtićima gdje nedostaje kadra. Druga stvar je da ti profesori se na neki način prekvalificiraju za ona zanimanja kojih u obrazovanju nedostaje- prije svega za nastavnike matematike i fizike", kazao je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja.

U prilog cijeloj situaciji ne ide demografska slika jer broj djece u razredima sve je manji. Pitanje je koliko nastavnika ćemo za nekoliko godina uopće trebati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba