OGLAS

PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Prihodi se smanjuju, a troškovi ostaju isti: Obitelji u Hrvatskoj strahuju zbog financijske nestabilnosti

18.4.2020. u 8:00/ Zorana Čičak Kulić

Trećina je u strahu od gubitka posla, a više od njih 77 posto zabrinuto je za budućnost


Aurelija, Petar, Emanuel i njihovi roditelji Jasmina i Antun su peteročlana obitelj Stašić iz Donje Lomnice. Profesor violine i učiteljica u osnovnoj školi za svoje učenike svakodnevno održavaju nastavu od kuće, a da bi uz troje djece vladao red, morali su se dobro organizirati.

VEZANE VIJESTI


''Mi održavamo nastavu od kuće i morali smo se dobro organizirati, dok jedno radi i održava nastavu, drugo brine za kućanske poslove i o djeci. Da bismo to uspjeli i da bi to dobro funkcioniralo, mi smo si napravili dnevni raspored, držimo ga se i to onda funkcionira'', objašnjava Jasmina.

Aurelija je učenica 4. razreda, a njezina braća idu u vrtić. Uz zadaće i lektiru, tu je puno zajedničke igre, ali svima im već nedostaju prijatelji: ''Nedostaju mi moje prijateljice i da se zajedno igramo, dobro mi je što ne idem u školu, ali opet bih išla da se možemo družiti''. ''Nedostaje mi moj vrtić, moji prijatelji i moja teta u vrtiću'', dodaje Petar.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 2334 obitelji iz cijele Hrvatske pokazalo je da je svaki drugi roditelje s troje i više djece, uz rad od kuće, dodatno opterećen i online školovanjem.

"Kako to izgleda kada na primjeru troje školaraca u kući moraju izvršiti svoje zadatke i zadaću i sve na jednom laptopu ili računalu koji dijele - to je teško, pogotovo ako su roditelji zaposleni i rade od kuće i to možda na tom jednom laptopu'', upozorava Antun.

Rezultati pokazuju da uslijed pandemije koronavirusa gotovo polovinu ispitanih roditelja brine financijska stabilnost njihove obitelji. Trećina je u strahu od gubitka posla, a više od njih 77 posto zabrinuto je za budućnost.


Udruga Obitelji 3plus upozorava da ne smije doći do smanjenja prava koja imaju obitelji s djecom te da je potrebno osigurati financijsku pomoć, naime, kako kaže predsjednik udruge Ivan Malbašić: ''Treba prepoznati koje su to obitelji i koje će biti dodatno ugrožene, ako roditelji ostanu bez posla ili sa smanjenim prihodima jer će troškovi ostati isti ili će se povećati. Također jedno od rješenja je da se poslodavci uključe da se fleksibilizira radno vrijeme u maksimalnoj mjeri pogotovo dok djeca idu u školu''.

Predlažu i olakšice poput popusta u nabavi hrane, participaciju ili ukidanje troškova vrtića i povećanje dječjeg doplatka jer prihodi se smanjuju, a troškovi ostaju isti.

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Gotovo je s trikovima

Konačno dolazi kraj polupraznim pakiranjima! Biljana Borzan: 'Zrak u vrećicama od čipsa odlazi u povijest'


Više s weba