potres uništio muzej

Prirodoslovni muzej mora preseliti: Na istok grada sele kukci, vukovi, divokozi i nosorozi

6.10.2020. u 11:00/ Kristina Čirjak

Potresno doba 2020. promijenilo je sudbinu životinja iz ledenog doba

U tijeku je najveće preseljenje životinjskog carstva. Na dalek put iz centra Zagreba prema Petruševcu na istoku grada kreće Nojeva arka s tisućama kukaca, vukova, divokoza, nosoroga , afričkih nojeva i ostalih uzoraka iz Prirodoslovnog muzeja. Među njima i 9 metara dugačak morski pas, ulovljen na hrvatskom primorju. Na put ih vode njihovi kustosi jer je staru zgradu Muzeja uništio potres koji je ubrzao preseljenje i prije planiranu obnovu.

660 tisuća kukaca

Petruševec dobiva nove stanovnike. Većina leptira i kukaca je u pratnji kustosa već "odletjela" na novu adresu, a za let su spremne i u hodniku čekaju svrake i čavke. U tijeku je i velika seoba slonova, nojeva, tigrova... simpatičnih i malo manje simpatičnih stvorenja. 

"Vukovi i divokoze se sele na Petruševec kao i cijeli stalni postav zbog adaptacije ove zgrade'', objasnila je Tatjana Vlahović, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja.

Ne zna se je li teže preseliti 660 tisuća kukaca ili morskog psa dugog 9 metara. Ulovljen je 1974 kod Kraljevice. Tada je bio bezopasan, ali danas je problematičan, ni kustosi ne znaju kako ga preseliti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je on donesen u muzej prema tvrdnjama tadašnjih kustosa on je unesen kroz krov. Nismo imali potkrovlje, a kako ćemo sada to nam je najveći izazov'', kazala je Vlahović.

Kod nekih im glavobolju zadaju peraje, a kod drugih raširena krila. Neće im biti lako spakirati ni afričkog noja, visokog dva metra. I on mora prijeći cijeli grad do nove adrese.

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

"S ovako velikim pticama kolegica namjerava napraviti velike kaveze u kojima će ih prenositi, a životinje koje imaju velika krila mislimo prenijeti na rukama'', rekla je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja.

Image
Dinosauri na Trgu

Otvorena manifestacija Muzeji izvan Muzeja

Image
Dinosauri na Trgu

Otvorena manifestacija Muzeji izvan Muzeja

Zgrada načeta vlagom

U podrumu se pakiraju stanovnici ledenog doba poput vunastog mamuta koji je pronađen u Podravini, a izumro je prije otprilike deset tisuća godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Između ostalog imamo lubanje vunastog nosoroga, imamo lubanje bizona, lubanje divljeg goveda", izjavio je Dražen Japundžić, viši kustos u Prirodoslovnom muzeju.

Potresno doba 2020. promijenilo je sudbinu životinja iz ledenog doba. Zbog potresa i dotrajale zgrade s Gornjeg grada sele u Petruševac. U njihov novi dom stižu i eksponati i kustosi. 

"Znači, to je stara zgrada načeta vlagom i uvjetima koji ne zadovoljavaju muzejske pretpostavke za čuvanje vrijedne građe'', rekao je Japundžić.

Obnovu su planirali i prije, potres ih je malo požurio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se ne selimo tamo kompletno. U Petruševcu će se obrađivati građa i svi zainteresirani će moći doći'', objašnjava Vlahović.

Muzej ne radi već šest mjeseci, a obnova će trajati najmanje tri godine. Tada se morski pas i vunasti mamut opet vraćaju s periferije - u centar grada.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba