IZBORI 2024

Prisegnuo novi sastav Državnog izbornog povjerenstva

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

DIP kao stalno i neovisno državno tijelo ima posebno važnu ulogu u promicanju demokracije i njezinih vrijednosti. Njegova uspostava u velikoj je mjeri unaprijedila izbornu praksu i proceduru provedenih izbora, rekao je Jandroković

9.3.2023. u 13:07/ Hina

Novi saziv Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prisegnuo je u četvrtak pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, koji im je poručio da je njihova odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora a pred njima vrlo rijedak izazov - superizborna 2024. godina.

DIP kao stalno i neovisno državno tijelo ima posebno važnu ulogu u promicanju demokracije i njezinih vrijednosti. Njegova uspostava u velikoj je mjeri unaprijedila izbornu praksu i proceduru provedenih izbora, rekao je Jandroković.

"Pred DIP-om je uskoro vrlo rijedak izazov, a to je sljedeća 2024. godina kada Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za zastupnike za Europski parlament, za Sabor te za predsjednika Republike. Mnogi tu godinu kolokvijalno nazivaju super izbornom godinom”, najavio je Jandroković na ceremoniji polaganja prisege novoizabranih potpredsjednika i članova DIP-a.

Prisezi je nazočio i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po zakonu predsjednik DIP-a.

Image
POČELO TAKTIZIRANJE

Dogodine nas čekaju izbori, pripreme su već počele. Tko će s kim na izbore i kada ćemo koga birati?

Image
POČELO TAKTIZIRANJE

Dogodine nas čekaju izbori, pripreme su već počele. Tko će s kim na izbore i kada ćemo koga birati?

Procesi koji nam predstoje poprilično će konkretno utjecati na sve nas, građane, političare i političke stranke, naglasio je Jandroković, a da bi izbori mogli biti istinski praznik demokracije, svi procesi moraju biti vođeni maksimalno transparentno, nepristrano i profesionalno.

"Vaša je odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora i vjerujem da ćete na sve zahtjeve rada u Povjerenstvu umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima jer je DIP istinski čuvar izbornog procesa, koji je u samoj srži demokracije”, poručio je šef parlamenta.

Nakon prisege koja glasi - "prisežem svojom čašću da ću u obavljanju svoje dužnosti člana DIP-a poštivati Ustav i zakone RH te da ću svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano”, novi potpredsjednik DIP-a Josip Salapić izjavio je kako će novoizabrani članovi, koji su izabrani na osam godina, dužnost obavljati nepristrano, časno i pošteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Salapića, Sabor je 3. ožujka za potpredsjednicu DIP-a izabrao i Vesnu Fabijančić Križanić te nove članove Slavena Hojskog, Ivanu Ljulj Cvitanić i Draženka Pandeka.

Više s weba

Pročitajte još

Image
bizarno

Pleternica dala 20 milijuna kn za novu srednju školu. Iz Ministarstva poručuju: 'Ona ni ne postoji'

Više s weba