Play logo
PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Pročelnik Varaždinske županije: 'Šteta od tuče je veća nego čitav proračun općine'

thumbnail
26.5.2022. u 18:55/ RTL Danas

'Kroz dva vida će se pokušati pomoći sanirati šteta', kazao je

Play logo

Jučerašnje nevrijeme najteže je pogodilo sjever zemlje. RTL-ov reporter Boris Mišević javio se iz Varaždinske županije, iz Kapele Podravske gdje je razgovarao s Dragutinom Vicekom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

"Možda sam malo mlađa generacija, ali stariji žitelji županije ne pamte ovakvu tuču. Ona je bila prisutna kao elementarna nepogoda ali ne u ovakvim razmjerima", kazao je.

Play logo

Na pitanje što će se napraviti, kazao je da je ujutro održan sastanak s ministricom, županom i načelnikom općine.

"Općinsko povjerenstvo treba obići sva gospodarstva i unutar idućih tjedan dana trebaju donijeti prvu procjenu štete. Da bi se proglasila elementarna nepogoda potrebno je da šteta bude u 20 posto proračuna, ali u stakleniku kojem jesu je šteta veća nego čitav proračun općine. Bit će proglašena elementarna nepogoda i županija će od Vlade zatražiti po hitnom postupku određenu financijsku pomoć", kazao je.

Kazao je i da se nada da pomoć neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Play logo

"Ministrica je promptno reagirala, došla. Kroz dva vida će se pokušati pomoći sanirati šteta. Prvi je da će ministarstvo poljoprivrede raspisati natječaj gdje će se kroz mjeru 5-2-1 pomoći ljudima da obnove staklenike i plastenike, a druga je da će Vlada odrediti određenu financijsku pomoć gdje će se to putem županije plasirati obiteljskim gospodarstvima", kazao je.

Komentirao je i zašto se ne koristi protugradna obrana.

Play logo

"Mjerodavniji su za to stručnjaci, ali obrana od tuče još nije ukinuta, postoji, možda u nekom krnjem sastavu. nema raketa, radi se o prizemnim generatorima i sezona obrane od tuče trebala bi početi tek 1.6.", kazao je.

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
korona nije prošlost

Covid opet vreba. Kaić: 'Više je zaraženih. Brojke će rasti, ali ne možemo predvidjeti točnu situaciju'

Play logo

Više s weba