OGLAS

PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE

Pročelnik Varaždinske županije: 'Šteta od tuče je veća nego čitav proračun općine'

26.5.2022. u 18:55/ RTL Danas

'Kroz dva vida će se pokušati pomoći sanirati šteta', kazao je


Jučerašnje nevrijeme najteže je pogodilo sjever zemlje. RTL-ov reporter Boris Mišević javio se iz Varaždinske županije, iz Kapele Podravske gdje je razgovarao s Dragutinom Vicekom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

"Možda sam malo mlađa generacija, ali stariji žitelji županije ne pamte ovakvu tuču. Ona je bila prisutna kao elementarna nepogoda ali ne u ovakvim razmjerima", kazao je.


Na pitanje što će se napraviti, kazao je da je ujutro održan sastanak s ministricom, županom i načelnikom općine.

"Općinsko povjerenstvo treba obići sva gospodarstva i unutar idućih tjedan dana trebaju donijeti prvu procjenu štete. Da bi se proglasila elementarna nepogoda potrebno je da šteta bude u 20 posto proračuna, ali u stakleniku kojem jesu je šteta veća nego čitav proračun općine. Bit će proglašena elementarna nepogoda i županija će od Vlade zatražiti po hitnom postupku određenu financijsku pomoć", kazao je.

Kazao je i da se nada da pomoć neće ostati mrtvo slovo na papiru.

"Ministrica je promptno reagirala, došla. Kroz dva vida će se pokušati pomoći sanirati šteta. Prvi je da će ministarstvo poljoprivrede raspisati natječaj gdje će se kroz mjeru 5-2-1 pomoći ljudima da obnove staklenike i plastenike, a druga je da će Vlada odrediti određenu financijsku pomoć gdje će se to putem županije plasirati obiteljskim gospodarstvima", kazao je.

Komentirao je i zašto se ne koristi protugradna obrana.


"Mjerodavniji su za to stručnjaci, ali obrana od tuče još nije ukinuta, postoji, možda u nekom krnjem sastavu. nema raketa, radi se o prizemnim generatorima i sezona obrane od tuče trebala bi početi tek 1.6.", kazao je.

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZLOČIN KOJI JE ODJEKNUO

'Dosje Jarak' u novoj epizodi obrađuje svirepo ubojstvo Ivane Hodak! Andrija Jarak otkrio: 'I meni su došle suze na oči'


Više s weba