razbijmo društvenu stigmu!

Pročitajte iskustva roditelja: kako odgajati i živjeti s djecom s autizmom?

5.4.2016. u 18:33/ Nives Polovine Barun

Biti samohrana majka, nigdje na svijetu nije lako, pa tako ni u Hrvatskoj. Pjevačica i glumica Renata Sabljak uz taj, svakodnevno nosi i još veći teret. Obojica njezinih sinova, blizanci Luka i Borna, pate od poremećaja iz spektra autizma. Hrabra mama Renata prvi je put progovorila o tome, otkrivši tajnu u Facebook statusu. Njezinu sudbinu dijeli još mnogo roditelja

Živjeti s autizmom, odgajati dijete s autističnim poremećajem, gledati ga kako ne može odrastati poput svojih vršnjaka - sudbina je to koju često nije lako priznati nekome. To je teret koji mnogi nose duboko zakopan u sebi, pa i Renata Sabljak.

"Osobno nisam javno govorila jer sam samo Mama. Samohrana Mama, koja ima dva sina, blizance iz autističnog spektra koja se uvjerila u to da ne postoje dva identična puta ili smjera kojim treba ići u razbijanju istoga i koja živi život najbolje što može kako bi ispunila svoju svrhu", napisala je pjevačica i glumica Renata Sabljak.

Ovim je statusom na Facebooku pjevačica i glumica javno progovorila o svojoj dugo skrivanoj obiteljskoj tajni. Po prvi put nakon osam godina priznala je da njezini blizanci, Luka i Borna, pate od poremećaja iz spektra autizma.  

S istom tom dijagnozom suočila se i defektologinja Slavica kada je nakon tri neuspjele trudnoće rodila sina Maria.

"Nije lako pred svijetom reći imama dijete s autizmom. Hoćete, nećete, ovo društvo cijeni sposobne i nadarene, a mi svi roditelji želimo da djeca kada se rode budu bolja od nas. I onda se suočite da imate djijete koje nikada neće biti poput druge", prpričala je Slavica Dujmović, predsjednica Udruge za autizam Zagreb. 

U društvu su djeca s autizmom ili poremećajem iz spektra autizma, još uvijek stigmatizirana. Kako teško uspostavljaju komunikaciju, nemaju empatiju i  ne razumiju što im okolina govori, ljudi im često prilaze sa zadrškom. No, najgore je roditeljima. Njihova im djeca ne znaju izraziti emocije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada ste majka, volite još dijete kojem ste potrebna. Nađete se u situaciji kada ne razumjete potrebu dijete, kada vas ne gleda, ne veseli se, ne privija se uz vas, ne dobijete odgovor na ljubav koju mu pružate", opisuje Dujmović. 

"U Udruzi za autizam učimo sve - od odlaska u dućan do svakodnevnih vještina, kuhanja, čišećnja, pranja, odlazimo frizeru. Sve od dnevnih aktivnosti do socijalizacije", kazala je radna terapeutkinja Ana Petrinec.

Djeca oboljela od autizma žive u svom svijetu. Nerijetko su genijalci, poput Einsteina, kojem je, navodno, također dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra.

"Između 10 i 15 djece na 10.000 rođene djece ima neki oblik autizma. To su već stariji podaci, ali noviji govore da je negdje čak 22 osobe na 10.000 osoba autistično", obrazlaže Vedran Suša iz Udruge za autizam Zagreb .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Slavičin je sin jedinac dio te crne statistike. Ona mu i danas svakodnevno pomaže u socijalizaciji. 

"Ja mislim da nas ta djeca nauče pratiti i da budemo tolerantniji, poslušniji, otvoreniji… Zaista, bolji ljudi. Ja sam sto puta kazala gdje bi mi bio kraj da nije bilo mog sina", zaključila je Slavica Dujmović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
DVD PREGRADA

Ženi upali ključevi u šaht pa zvala vatrogasce: Naposljetku njih 20 izašlo na intervenciju

Više s weba