Stjepan Orešković

Profesor medicinske sociologije za RTL Direkt: 'Najviše uspjeha imale su zemlje koje su zadržale kredibilnost...

10.11.2020. u 22:15/ RTL Direkt

Mnogi kažu da epidemija sve više postaje i sociološki i psihološki i komunikacijski problem

Mnogi kažu da je epidemija davno već izašla iz okvira medicinske struke i da sve više postaje i sociološki i psihološki i komunikacijski problem.

Stoga je gost RTL Direkta Stjepan Orešković, profesor medicinske sociologije, bivši direktor Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, i direktor Centra Svjetske zdravstvene organizacije za sprečavanje epidemije AIDS-a.

Konstantno mijenjanje mjera od strane Stožera civilne zaštite buni javnost koja je izgubila povjerenje u donositelje odluka.

"Prvo bi rekao da ima samo jedan kriterij. Da znamo da je svaka odluka provjerljiva u nekom znanstvenom radu, podatku, brojci i izvoru. Ako nemamo mogućnost odmah pitati nekoga na temelju čega nešto govori, onda je naravno normalno da imamo četiri milijuna selektora. Mislim da su tom kontekstu najviše uspjeha imale one zemlje koje su zadržale kredibilnost i konzistentnost svojih javnih nastupa, kad govorimo o stožerima. To znači, čim se osjeti da se stavovi prilagođavaju potrebama, ljudi vrlo instinktivno i inteligentno reagiraju", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliki problem

Znanstvenici objašnjavaju što bi jako moglo ugroziti borbu protiv koronovirusa i kako to riješiti

Image
veliki problem

Znanstvenici objašnjavaju što bi jako moglo ugroziti borbu protiv koronovirusa i kako to riješiti

No, nisu samo političari oni koji imaju različite odgovore. Mišljenja znanstvenika također nisu istovjetna.

"Kroz ovih desetak mjeseci su se mnogi pretvarali da znaju nešto, među njima i mnogi znanstvenici i govorili su brojne besmislice i rado bih upozorio na tri, četiri najgore. Prva najsmješnija greška došla je od Svjetske zdravstvene organizacije, a to je da su maske beskorisne. To je bio jedan tužan i dramatičan trenutak, za koji sad postoje razna objašnjenja. Znanost i višestruka istraživanja pokazala su da su maske najefikasnije sredstvo za sprečavanje epidemije. Druga je teza o imunitetu krda. To je iduća ozbiljna besmislica koja bi proizvela tragične posljedice. Jedan je švedski model koji se nakon desetak mjeseci pojavljuje kao najgori promašaj u politici borbe s Covidom.", izjavio je Orešković.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Projekcije nekih znanstvenika govore da će do kraja studenog biti i 1500 smrtnih slučajeva.

"Većina projekcija tih znanstvenika su obična vračanja vidovitog Milana. To je potpuno nedopustio. Na temelju kojih brojki, činjenica, podataka i metoda se to govori", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor je komentirao i broj zaraženih u Hrvatskoj.

"Mislim da nam Slovačka može služiti kao dobar indikator. Oni su testirali gotovo čitavu populaciju i pokazalo se da imaju jedan posto zaraženih, plus 0,4 posto lažno negativnih. To znači da u Hrvatskoj vjerojatno, gledamo li broj umrlih u usporedbi sa Slovačkom, broj inficiranih vjerojatno ne prelazi dva i pol, tri posto", izjavio je Orešković.

Za Oreškovića lockdown u Hrvatskoj nije dobra strategija.

"Mislim da je lockdown zadnja i najlijenija mjera koja je intelektualno, organizacijski i politički lijena. Imamo niz primjera zemalja da se može bez lockdowna, ali je potrebno reagirati inteligentni i ne prilagođavati stvarnosti i istine onome što nam treba od dana do dana", poručio je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
razbijmo društvenu stigmu!

Pročitajte iskustva roditelja: kako odgajati i živjeti s djecom s autizmom?

Više s weba