ŠTO SAD?

Profesor sa splitskog 'Prava' ne slaže se s Ministarstvom: 'Ako drugi zamjenik nije podnio ostavku, on ostaje na funkciji'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenik​a​ ima aktivan mandat, smatra profesor Mirko Klarić

5.4.2022. u 16:25/ Hina

Mirko Klarić, profesor Pravnog fakulteta u Splitu smatra da kada gradonačelniku i njegovom prvom zamjeniku prestane mandat zamjenik koji je na kandidacijskoj listi drugi zamjenik, a nije podnio ostavku i dalje ostaje na toj dužnosti.

Kako je u utorak za Hinu rekao šef katedre za upravnu znanost splitskog Pravnog fakulteta prof. Klarić, drugi zamjenik ostaje zamjenik, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom na to da je on samostalan i neobvezujući. Klarić je komentirao današnje mišljenje Ministarstva pravosuđa i uprave da do prijevremenih izbora u Splitu dužnost gradonačelnika može obnašati samo "prvi" zamjenik ili povjerenik Vlade.

Zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenik​a​ ima aktivan mandat​ bez obzira je li prvi ili drugi, ističe Klarić.

Image
STIŽE POVJERENIK?

Ministar Malenica tvrdi: 'Splićani su taoci promišljanja Ivice Puljka, način izbora povjerenika propisan je zakonom'

Image
STIŽE POVJERENIK?

Ministar Malenica tvrdi: 'Splićani su taoci promišljanja Ivice Puljka, način izbora povjerenika propisan je zakonom'

Profesor Klarić dodaje i kako je stajalište prema kojem prestanak mandata gradonačelnika te njegovog zamjenika koji je kao prvi naveden u kandidaturi iza kandidature gradonačelnika nedvojbeno relevantno onda kada dolazi do određivanja redoslijeda nasljeđivanja gradonačelnika kojem je mandat prestao, u slučaju da ima dva zamjenika (čl. 40d. st. 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​"​U slučaju da je gradonačelniku mandat prestao, kao i zamjeniku koji je definiran kao prvi, zamjenik koji je na kandidacijskoj listi definiran kao drugi, a koji nije podnio ostavku i dalje ostaje zamjenik gradonačelnika, jer nigdje ne postoji zakonska osnova kojom bi njegov mandat prestao, s obzirom na to da je on samostalan i neobvezujući", rekao je Klarić.

"Da nije tako, sam bi načelnik, gradonačelnik i župan mogao smijeniti svoje zamjenike da s njihovim radom nije zadovoljan. Ako je nedvojbeno da njegov mandat nije sporan i da usprkos prestanku mandata gradonačelnika i prvog zamjenika i dalje traje, postavlja se pitanje  je li on zakonom na bilo koji način ograničen​", ističe Klarić​.

Upravo se čita

Image
dijelovi MiG-a 21

FOTO MORH objavio fotografije ostataka srušenog MiG-a. Olupine prevezene u Zagreb

Dodaje i da se iz priopćenja Ministarstva vidi kako zakonske osnove koje navode, a vezane su uz prestanak mandata gradonačelnika, ni na koji način ne dovode u pitanje mandat njegovih zamjenika, pa se može zaključiti kako je to pitanje nesporno.

Odredba čl. 40d. st. 2. Zakona o lokalnoj/područnoj samoupravi izričito navodi da​ "će do provedbe prijevremenih izbora dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašati njegov zamjenik koji je izabran zajedno s njim, a ako je mandat prestao i zamjeniku, do provedbe prijevremenih izbora, dužnost gradonačelnika, odnosno župana obnašat će povjerenik Vlade​"​.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​"​Dakle, citirana zakonska odredba predviđa da obnašanje dužnosti preuzme onaj zamjenik kojem mandat i dalje traje. U slučaju da postoje dva zamjenika, Zakon predviđa da mandat preuzme prvi zamjenik. ​​Citirane zakonske odredbe ne predviđaju mogućnost da bude imenovan povjerenik u slučaju da jedan od zamjenika (neovisno je li prvi ili drugi) ima aktivan mandat​", zaključio je Klarić.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba