NEZADOVOLJNI PONUDOM

Profesori bi Plenkoviću za prijedlog povećanja plaće dali jedinicu: 'Išao bi na dopunski pa popravak'

17.10.2019. u 18:35/ Matea Damjanović

Ako se tijekom vikenda ne postigne dogovor, u pobedjeljak će štrajkati cijela Hrvatska

Ne dođe li sutra do pomaka, odnosno rješenja, u ponedjeljak će škole štrajkati u cijeloj Hrvatskoj. Poručili su to prosvjetni sindikati koje očito nije impresionirala premijerova najava da će plaće povećati svima, a ne samo njima.

Sindikati u školama smatraju da povećanje plaća u javnim i državnim službama u idućoj godini od 6,12 posto, ne rješava problem u sustavu odgoja i obrazovanja, i štrajk nastavljaju već sutra.

Da je Andrej Plenković njihov učenik, profesori vinkovačke srednje škole, koji su u štrajku, premijeru bi jednoglasno dali jedinicu. 

"Na onaj odgovor jučer iz Sabora da je gospodin Plenković naš učenik on bi dobio jedinici i to iz nekoliko predmeta", rekao je povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Vinkovcima Pejo Nedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On bi išao na popravak nama. Odnosno dopunski rad pa popravak", rekao je profesorica u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci Jadranka Mišković

U ponedjeljak štrajkaju sve županije

Poruku imaju i sindikati, koji traže povećanje koeficijenta za 6,11 posto i nisu zadovoljni  premijerovom ponudom. "Ukoliko sutra ne dođe do nekog bitnog pomaka, a bitan pomak je sastanak i rješenje naših zahtjeva u ponedjeljak će u štrajku biti ove županije, svih 21, 20 i grad Zagreb", kazao je danas Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

Upravo se čita

Image
ratni zločini

Vojnici SAO Krajine 1991. godine pobili 16 civila kod Gline? Pokrenuta istaga

Prema  izračunima sindikata učiteljici s 12 godina staža, koja živi u manjem mjestu povećanjem osnovice za 6,12 posto za godinu dana plaća bi porasla oko 300 kuna. "Učitelji, zaposlenici u sustavu obrazovanja, vi ste ponovno zadnja rupa na svirali. Vlada RH država ponovo nema novca za vas", kazala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Ministar Aladrović nada se da će ponuda biti prihvaćena. "Ali to ako netko smatra na način da potiče nemire i štrajkove i izborit bolju poziciju, ja se bojim da neće", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolike povišice će dobiti?

A evo kako bi izgledale  plaće nakon povećanja osnovice za 6,12 posto i povećanja osobnog odbitka na 4 tisuće kuna drugim zanimanjima. Ako se tome pribroji nedavno izborenih  sedam posto medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom imala bi do 700 kn veću plaću. Liječnik bez odrađenih dežurstava imao bi do 1400 kuna više. Dok bi policajac početnik sa 6,12 posto više imao oko 380 kuna veću plaću.

"Mi kao policijski službenici to smatramo zasluženom stvari, a ne nikakvim darom, a unatoč tome su potplaćeni, budemo inzistirali da se poveća koeficijent s 0,85 na 1,0", rekao je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. 

Veće koeficijente traže i u zdravstvu. "Nadamo se da će uredba o koeficijentima o njoj će se raspravljati da će svi biti uključni jer ona bi omogućila napredovanje i ono što zdravstveni djelatnici rade da si sami plaćaju obrazovanje pa bi htjeli da unutar sustava postoji mogućnost vrednovanja dodatnog", kazala je magistra fizioterapije Sanjica Vlašić

Dok je zdravstvo izborilo povišice, sindikati u školstvo s premijeromvom ponudom se ne mire pa će sutra štrajkat u četiri županije. Štrajk se, nastavlja sutra i to u četiri županije. Na redu su Primorsko-goranska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija. Ako ne dođe do dogovora, u ponedjeljak će štrajkati cijela Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
'NARODNA MUDROST'

VIDEO Beroš započeo konferenciju lapsusom: 'Zdrav čovjek ima stotinu žena. Već sam to rekao'

Više s weba