koločep

Život na najjužnijem naseljenom otoku: Imaju poštu, trgovinu i školu za dva učenika

30.6.2019. u 8:00/ Matko Saltarić

Bili smo na Koločepu i provjerili kako živi 150 stanovnika najjužnijega naseljenog otoka u Hrvatskoj

Koločep ili Kalamota najjužniji je naseljeni hrvatski otok i jedini s dva imena. Službeno ime Koločep ovdje nitko ne upotrebljava.

"Mi ovu biljku zovemo kalamuča, a u starogrčkom se zvao kalametum - kao ribarski štap. A zašto ribarski štap? Zato što se kalamučom, kako je mi zovemo, uglavnom ribalo", objašnjava Stijepo Šuperak s otoka Kalamote. Dakle, Kalamotezi ili - ljudi sa štapovima.

Danas na otoku ne živi nijedan profesionalni ribar. Nekoć davno, bilo ih je puno. Isto tako, nekoć davno Kalamotezi su imali jaku trgovačku flotu. Čak su i s Kolumbom otkrivali Ameriku.

"Zvali su se Domeniko i Mato Konkijedević, rođeni Kalamotezi iz zaseoka Kameno Brdo... oni su pošli sa brodom Santa Maria", pripovijeda Stijepo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli brod znači - vezu. Ljubljeno je morsko prijevozno sredstvo otočana, no imaju favorita i među kopnenim - tim jedinim prijevoznim sredstvom na Kalamoti prebacuju kruh i sve ostale namirnice, pa čak i građevni materijal. Cesta na otoku ima oko tri kilometra. 

Poštanski ured za stranke otvoren je od 11 do 15.30 sati. Poslije toga, poštarica raznosi poštu otočanima. Na Kalamoti postoji i jedna trgovina s prehrambenim proizvodima.

Upravo se čita

Image
u 70. godini

U bolnici preminuo umirovljeni general Pavao Miljavac. Pao s viljuškara, a potom mu zatajilo srce

Imaju i dva naselja  - Gornje i Donje Čelo, dva hotela i spomenike kulture - na svakom koraku. Od Antike do Republike.

"Crkava pod krovom ima četiri, a za vrijeme Dubrovačke Republike bilo je 13 ili 14 kapela koje su sada sve u ruševnom stanju", kaže Stijepo Šuperak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedaleko od utvrde za obranu od Turaka stoji - prazna škola. Ljetni su praznici i svi su učenici na kupanju. Koliko je učenika u školi? Dvoje.  Brat i sestra koji su se doselili na otok. Iz Zagreba.

"Mama  i tata rade ovdje pa smo se preselili. Jako je zabavno po ljeti, a zimi je samo malo dosadno", kažu nam Tea i Luka.

Nekoć 2500 stanovnika, danas - 150 stalnih. Neki su rođenjem Kalamotezi, neki su to nešto kasnije postali.

"Ja živim već 10 godina ovdje. Došla sam radi ljubavi, muž mi je Hrvat. I kad sam pošla u mirovinu, mi smo se odlučili preseliti ovamo. Tu je sve bez stresa, klima je odlična, cijelu godinu je zeleno", kaže Barbara Plenković, rođena Njemica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer glavno je otok voljeti, a za ostalo se već nekako snađu u svome malom raju.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba