ekskluzivno za RTL

Prvi čovjek tvrtke koja proizvodi Rafale: 'Očekujte da ćete ih koristiti najmanje 30 godina'

25.11.2021. u 20:30/ Goran Latković

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše

A tijekom dana eklsuzivno smo razgovarali i s predsjednikom Uprave tvrtke koja proizvodi Rafale. Komentirao je što za francusku industriju znači hrvatska kupnja aviona. 

''Mislim da je to dio političkih odnosa između Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije. Hrvatska je potpuno integrirana u Uniju i odnosi između dviju zemalja su izrazito jaki. Zato postoji želja i volja za osnaživanjem strategije'', rekao je Eric Trappier, predsjednik Uprave Dassault Aviationa.

''Za Francuze je važno da prošire broj Rafalea koji lete, tako da će odnos između francuskog i hrvatskog zrakoplovstva biti  prilika za to'', dodao je Trappier.

Hrvatska će pribaviti 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Trappier je pojasnio kako trajanje uključuje ono koliko se avion koriste u operacijama. 

''Koriste se rabljeni zrakoplovi iz francuskog zrakoplovstva, ali broj godina će biti priličan broj. Ovisit će o broju letova i slično. Ali, najmanje što možete očekivati je da ćete ih koristiti idućih 30 godina'', kazao je Trappier.

Image
Originalni državnik

Macron je i opet istupio iz protokola, pozirao za selfieje, pozdravljao prolaznike: Bonjour les enfants! Dobar dan!

Image
Originalni državnik

Macron je i opet istupio iz protokola, pozirao za selfieje, pozdravljao prolaznike: Bonjour les enfants! Dobar dan!

Paket koji će Hrvatska kupiti je kompletan, uvjerava Trappier. Zrakoplov će imati radar, protumjere, računala i ostalo. U paketu dolazi i paket naoružanja i paket potpore, kao bi zrakoplov letio i rezervne dijelove. Uključen je i inicijalni trening, pojasnio je Trappier. On se djelomično odvija s francuskim zrakoplovstvom, a djelomično sa Dassaultom.

''Oni mogu održavati opremu i sve što je potrebno za potporu zrakoplovima u budućim operacijama'', rekao je Trappier. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše jer se radi o modernom zrakoplovu sa sustavom kontrole leta koji pilotu pomaže da motri i nadzire letjelicu.

''Ono što će biti novo jest sam sustav. Broj senzora, mogućnosti EW radara, koji daje uvid u taktičku situaciju. To će biti važno na razini zračnih snaga i pilota da integriraju sve te nove mogućnosti, u usporedbi s MIG-ovima 21'', komentirao je Trappier. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
noću skriveni

Ogromni pauk uvukao se u stan na Kajzerici: 'Utjerao joj je strah u kosti'

Više s weba