najvažniji dan u životu

Prvo ih je pokosila korona, a sada bi mogao rast cijena. Poskupljuju svadbe! Razgovarali smo s mladencima

2.9.2022. u 8:00/ Donna Diana Prćić

Nakon otkazivanja zbog Stožera, sada sezona svadbi cvijeta

U koroni se žongliralo s datumima, otkazivalo se pod pritiskom Stožera - sada sezona svadbi cvijeta! Možda ne zadugo - jer kao i sve ovih dana, rastu cijene usluga za najvažniji dan u životima budućih bračnih parova. Od cvijeća, glazbe do restorana.

Andrea čeka početak listopada kada će izreći sudbonosno da svom partneru. S pripremama za svadbu krenuli su prije tri mjeseca, a sve su do sada, kaže, uspjeli dogovoriti.

''Jedan band je oko tri tisuće eura, ako hoćeš dobar band, za to smo dobili preporuku, a neki DJ, to je bilo isto iznenađenje, on je oko tisuću eura. Nakupi se lijepo'', rekla je buduća mladenka Andrea Panćur.

Za pojedine aranžmane, kaže, nije očekivala da će cijene toliko rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cvijeće isto. Govorimo o jednom danu i taj iznos otprilike da bi se ukrasila i crkva i auto i sala i šator, oko 6 tisuća kuna. I to je bilo veliko iznenađenje'', kazala je Panćur.

A svaki cvjećar ima svoje cijene aranžmana. Prosjek u ovoj zagrebačkoj cvjećarni je od 5 do 10 tisuća kuna po svadbi.

Upravo se čita

Image
Presuda za kriminal

Tužiteljstvo: 37-godišnji direktor je zaslužio bezuvjetnu, a ne uvjetnu kaznu za 600.000 kn

''Nekih 20 posto je sve otišlo možda i više. Budžeti mladenaca se većinom kreću od 4 do 7, 8 tisuća kuna što se tiče samog cvijeća i uređenja cvjetnih dekoracija'', rekla je Sara Franjković, vlasnica cvjećarne u Zagrebu.

Image
DETALJAN IZRAČUN

Svadbe nikad skuplje, troškovi lete u nebo! Stolac i do 100 eura, a dar koji je bio standard dio je prošlosti

Image
DETALJAN IZRAČUN

Svadbe nikad skuplje, troškovi lete u nebo! Stolac i do 100 eura, a dar koji je bio standard dio je prošlosti

Najviše su u svadbenoj industriji pogođeni ugostitelji i to zbog porasta cijena hrane, ali i režija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su imali osjetni porast samih komunalija. Oni su morali sredstva povratiti koliko toliko. Nažalost tu su i oštećeni mladenci i njihovi gosti. Drugog izlaza nije bilo'', izjavio je Zvonimir Videković, organizator vjenčanja.

Ipak, u ovom restoranu nedaleko Klinča Sela cijene nisu mijenjali. Ovdje slaviti može 120 ljudi. Za sada jedan stolac mladence košta…

''Od 60 do 70 eura. Mi cijene nismo dizali makar su nam cijelo vrijeme išle gore, mi hoćemo da naši mladenci budu zadovoljni i da ispoštujemo ono što smo dogovorili mjesec dana, godinu dana unaprijed. Mislimo o tome da ćemo dizati cijene, ali od iduće godine'', rekao je Branimir Pavlak, vlasnik restorana i imanja za održavanje svadbi.

Nakon zatišja u koroni i konstantnog mijenjanja datuma dok je tempo diktirao Stožer - sada je sezona, kažu, iznad očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ove godine možemo reći da je svadbena sezona prestigla 2019. ili polako bude do kraja godine jer svi u svim segmentima su popunjeni'', kazao je Videković.

Ali sada, u jeku poskupljenja, mladenci će najvažniji dan u životu održati gotovo po svaku cijenu.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pričali smo s bivšim senatorom Rickom Santorumom o tome što zamjera Trumpu i što radi u Hrvatskoj

Više s weba