Posljedice pandemije

Psihijatar: 'Covid-19 je za mentalno zdravlje pogubniji od rata jer u ratu ste se mogli negdje skloniti'

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatsko društvo, kao i cijeli svijet, zbog pandemije koronavirusa nalazi se u situaciji ugroze u kakvoj većina nikada nije bila

15.10.2020. u 7:23/ Vijesti.hr

''Mentalno zdravlje jedno je od zanemarenih područja javnog zdravlja, gotovo tabu-tema o kojoj se u društvu nerado govori ili se pak moralizira i stigmatizira. Tako ne bi trebalo biti i tu stigmu trebamo skinuti.

Hrvatsko društvo, kao i cijeli svijet, zbog pandemije koronavirusa nalazi se u situaciji ugroze u kakvoj većina nikada nije bila, a mjere za sprječavanje širenja zaraze koje se donose u najboljoj vjeri i koje su potrebne, nažalost, ne pogoduju zaštiti mentalnog zdravlja'', kaže za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Željko Ključević, psihijatar, voditelj Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

''Mi smo u Hrvatskoj 90-ih godina imali rat, ali je uvijek postojao jedan dio zemlje u kojemu ugroza nije bila velika, u koji ste se mogli skloniti. Sada imamo specifičnu situaciju u kojoj nemate zonu sigurnosti, ne samo mi, nego cijeli svijet. Izloženi ste stresogenu, i to svatko od nas, 24 sata dnevno'', pojašnjava psihijatar Ključević.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba