PROBLEM NASILJA

Psiholozi za RTL.hr odgovorili zašto trostruki ubojica ima podršku javnosti, a pretučeni mladić ne: 'Obitelji se boje...'

Image
Foto: Screenshot/Facebook

Osuđeni mladići mislili su da su jači u grupi, a hoće li im se suditi uopće, ili individualno - ostaje nam za vidjeti

31.8.2020. u 13:00/ Pia Humski

Slučaj premlaćenog mladića iz Kaštela cijelu je Hrvatsku digao na noge. Naime, nekolicina adolescenata napala su 19-godišnjaka s posebnim potrebama - udarali su ga, psihički zlostavljali, prijetili mu, a da stvar bude još bizarnija, cijelu "situaciju" su i snimili.

Snimka je, očekivano, završila na društvenim mrežama. Jednog od napadača su našli premlaćenog ispred kuće nakon što je snimka postala viralna, ostali su uhvaćeni, a zlostavljani mladić i dalje je u šoku - i to zbog 200 kuna s kojim su ga prvo počastili, a onda ucjenjivali s "kamata".

Image
splitska policija istražuje

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Snimka brutalnog maloljetničkog iživljavanja: Žrtvu su šamarali, srušili na pod, tukli nogama i prijetili

Image
splitska policija istražuje

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Snimka brutalnog maloljetničkog iživljavanja: Žrtvu su šamarali, srušili na pod, tukli nogama i prijetili

Valja napomenuti kako su u međuvremenu osnovane brojne grupe podrške na društvenim mrežama koje osuđuju bilo kakvu vrstu nasilja. O cijelom slučaju odlučili smo tražiti stručno mišljenje, koje su za RTL dali iz splitske Psihološke prakse Hera

Veća stopa nasilja među mladima u Hrvatskoj

Na naše pitanje "Je li porastao broj slučaja maltretiranja, psihičkog i fizičkog zlostavljanja među mladima u Hrvatskoj i koji grad/županija u tome predvodi?", odgovorili su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prisutan je porast nasilja i poremećaja ponašanja kod adolescenata. Visok je postotak u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uvijek je bilo nasilja kroz povijest, ali ipak ostavlja se dojam da je vršnjaško nasilje u porastu. Poznata je i činjenica da udruživanje u grupu smanjuje individualnu odgovornost što onda dovodi da se grupa iskaljuje na pojedinca. Ovaj fenomen imamo u svim područjima tako i kod adolescenata čiji identitet se još formira", pa su dodali: 

"Moramo i uzeti u obzir socijalnu patologiju gdje društvo samo producira socijalnu patologiju. Tako da je porast nasilja i rezultat dinamike na višim društvenim razinama prema sociologu Emile Durkheimu".

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Zavadlav je u Splitu kao žrtveno janje

Oblik nasilja koji je velik problem u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitsko-dalmatinskoj županiji mnogima je 'ostavio upitnik nad glavom': "Kako će neki podržavati Zavadlava, pisati mu pisma i o njemu "trubiti" mjesecima i godinama, a mladog Kaštelanina će već sutra svi zaboraviti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to su iz Psihološke prakse Hera dali kratak odgovor u kojem objašnjavaju:

"Javnost je osudila dilere jer droga uništava zdravlje kod slučaja Zavladav. Mnogobrojne su obitelji koje se nose s teškim problemima ovisnosti djece i mladih i ostali se boje za svoju djecu", poručili su.

Njihov odgovor potvrđuje činjenica da su mnogi u Splitu "odahnuli" nakon postupka Filipa Zavadlava koji je ispao, u cijeloj priči, po mnogima žrtveno janje, spasivši brojne sugrađanine od pakla kamatarenja, ubojstva, dugova...

Hoće li momci snositi posljedice?

Za kraj su nam i odgovorili kako bi se trebalo postupiti s mladićima koji su počinili ovaj zločin: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Momci, uključeni u nasilje, trebali bi biti uključeni u tretman i snositi posljedice i odgovornost za nanošenje ozljeda i iživljavanje nad slabijim. Pravna država treba odraditi svoj dio da zaštiti osobe koje su izlozene nasilju". 

Izgleda da je problem nasilja među mladima sve veći u Hrvatskoj, a kako će se cijeli ovaj slučaj, i svaki sljedeći, riješiti, prepustit ćemo državi uz napomenu da, očekivano, dvojica osuđenih mladića imaju očeve u službi za sigurnost Hrvatske.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba