nepopularna odluka

Puljak o poskupljenju vrtića i obroka: 'Nisam biran da donosim popularne odluke. Cijene su iste od 2003.'

15.9.2022. u 21:00/ RTL Danas

Puljak je objasnio kako je povećanje usmjereno na rast standarda djece, ali i plaća djelatnicama u vrtićima

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita gostovao je u RTL-u Danas nakon što je sa sjednice Gradskog vijeća povukao točku o poskupljenju cijena u vrtićima no samo, kaže, kako bi dodatno informirao javnost.

Njegova gradska vlast ne odustaje od poskupljenja vrtića s 480 na 600 kuna, ali ni od skupljeg boravka u školama - s 250 na 300 kuna. Dodatni udar je i rast cijena za školske obroke koje splitska vlast želi s 25 kuna povećati na 33 kune dnevno, čime bi se mjesečni račun roditeljima za samo jedno dijete školarca popeo na oko tisuću kuna. Cijeli paket poskupljenja planiraju izglasati za mjesec dana.

"Ova mjera o kojoj ćemo ponovo raspravljat s građanima je prošla već jednu javnu raspravu i na njoj nije bilo nikakvih komentara. Ona je usmjerena isključivo da djeci omogući veći standard, da im omogući hranu", rekao je Puljak.

Kazao je da splitska vlast ima plan za izgradnju novih vrtića i škola te uvođenje jednosmjenske nastave, što zahtjeva dodatna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teret tih dodatnih sredstava grad već plaća tri četvrtine, odnosno plaćaju svi građani kroz poreze i prireze. Roditelji imaju mali dio svega toga. I kada bi poskupjeli na ovaj način i dalje bi bili najjeftiniji u Hrvatskoj, tako da mislimo da je primjereno da roditelji na taj način participiranju", rekao je.

Image
povećanje standarda

U Splitu vrtići ipak neće poskupjeti, Puljak povukao točku prije sjednice i poručio: 'Uzet ćemo vremena'

Image
povećanje standarda

U Splitu vrtići ipak neće poskupjeti, Puljak povukao točku prije sjednice i poručio: 'Uzet ćemo vremena'

Za usporedbu, u zagrebu se vrtić plaća po imovinskom cenzusu, dok boravak i puna prehrana u školi stoji oko 400 kuna, što je gotovo tri puta manje od cijene koju sada planiraju izglasati. Na pitanje zašto Zagreb to može pokriti, a Split ne, Puljak odgovara:

Upravo se čita

Image
NEOPISIV OSJEĆAJ

Vatreni kroz dramu penala srušili veliki Brazil i ušli u novo polufinale

"Pa Zagreb to ne može pokriti. Zagreb je u velikim financijskim problemima, dužan je puste milijarde kuna. Ja nisam izabran da donosim odluke koje su samo popularne. Postoje odluke moramo podijeliti s građanima i to ćemo dodatno raspraviti s njima. Ove cijene u Splitu se nisu podizale od 2003. godine, a cijene hrane su rasle. Mi financiramo i djecu koja idu u privatne vrtiće i sve to zajedno je veliko opterećenje za proračun", rekao je.

Dodao je i kako bi povećanje cijena išlo i u povećanje plaća djelatnicama u vrtićima koje imaju mnogo manje plaće od, primjerice, učiteljica u osnovnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puljak se osvrnuo i na navode da sistematizacijom rastu plaće u gradskoj upravu, za koje tvrdi da nisu točni.

"U gradskoj upravi će porasti plaće spremačicama i nekim voditeljima, dok će nekima padati. Bitno je da budžet za plaće neće rasti. Ako neki radnici rade kako treba želimo ih nagraditi, a one koji ne žele raditi ne želimo plaćati. Već smo dali otkaz jednom radniku koji nije dolazio na posao", kazao je Puljak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
MUČNA SVAKODNEVICA

Pogledajte dokumentarce redatelja ubijenog u Mariupolju s kamerom u ruci

Više s weba