usporedio hrvatsku s NDH

Pupovac se neće ispričati: 'Nazivan sam raznim imenima, nisam četnik, ali nikad neću tražiti ispriku'

11.9.2019. u 9:57/ N.C.

SDSS još nije donio odluku odlazi li iz koalicije pa za sada očito - ostaje

Milorad Pupovac, presjednik SDSS-a, održao je konferenciju u Saboru na kojoj je kazao kako je očito mnoge zbrinula njegova briga o porastu mržnje prema Srbima u Hrvatskoj nakon napada u Kninu. 

"Danas sam izašao pred vas i pred javnost da bih rekao da sam veoma ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i moje bojazni danas manje nego prije više od dva tjedna jer nikada dosada toliko veliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vez današnje hrvatske republike s ustaškom NDH. Pozivam da zajedno uklonimo ušatu U s fasada, da pospremimo odore i oznake s ustaškim pozdravom ZDS", rekao je Pupovac i nastavio: "U ovoj Vladi i njezinoj koaliciji, i u ovom Saboru te značajnom dijelu njegovih klubova ima potencijala, a uvjeren sam i spremnosti za čvrsto djelovanje protiv nasilja, netolerancije i revizionizma koji tako nepotrebno opterećuju naše društvo i našu zemlju", poručio je Pupovac. 

Za usporedbu današnje Hrvatske sa NDH kao i to da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji, koja je i podigla tenzije u vladajućoj koaliciji, Pupovac se, kako je rekao, nema namjeru ispričavati. 

"Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku Hrvatsku sa zločinačkom NDH. Ja tu razliku isuviše dobro znam i ja tu razliku živim", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je izjava koju je dao za Radio Sarajevo imala i dodatak: "Hrvatska je u trenutku kada sam o tome govorio, i prije toga, imala ozbiljan problem sa stanjem međuetničkih odnosa, osobito prema srpskoj nacionalnoj manjini, i to sasvim nepotrebno. To, s historijskim revizionizmom, utječe na stanje u regiji."

Naglasio je kako su i njega puno puta vrijeđali, ali nikad nije tražio ispriku. 

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

"Bilo je raznih zahtjeva i podobnih za diskusiju i onih nepodobnih. Što se tiče isprike, ja sam u ovoj državi proteklih decenija bio nazivan raznim imenima za koja mislim da ja to nisam niti je stranka koju vodim. Ja nisam četnik, ali oni koji misle da jesam, od njih nikada neću tražiti ispriku. Ja to nisam i nikada neću biti niti od ikoga tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u tajne suradnike srpskih vlasti u Beogradu, nikada neću tražiti ispriku", poručio je Pupovac. 

Odluka o tome ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi, još nije donesena te će se danas, prema Pupovčevim riječima, prošireno predsjedništvo stranke raspravljati o onome o čemu se do sada razgovaralo s koalcijskim partnerima i predsjednikom Vlade. No, kada će biti donesena konkretna odluka vezana uz poziciju SDSS-a nije precizirao. Možda ovog tjedna, a možda i - ne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, izjavu Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji i njegovu usporedbu s NDH, osudili su u HDZ-u: Plenković je rekao da je takav stav "apsolutno neprihvatljiv". 

Više s weba

Pročitajte još

Image
odjeća je suha sigurno

Nevjerojatan prizor u Splitu: Na grane iznad Poljičke ceste bura postavila sušilo za robu

Više s weba