sporna odluka?

Pusić: 'Sami smo sebi 'pljunuli u juhu'! Nečuveno je da Sabor iznajmljujemo EPP-u'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjedništvo Sabora u travnju je odobrilo sastanak EPP-a u Saboru

23.10.2019. u 17:41/ Hina

Zastupnica Glasa Vesna Pusić u srijedu je neprihvatljivim ocijenila da Hrvatski sabor iznajmljuje svoje prostorije Europskoj pučkoj stranci za stranačke sastanke, što je najavljeno za 19. studenoga.

Prema najavama, Europska pučka stranka 20. i 21. studenoga u Zagrebu organizira veliki izborni kongres, na kojem će sudjelovati više od dvije tisuće izaslanika iz 40 zemalja članica.

Planirano je da se dan ranije, 19. studenoga, u Hrvatskom saboru okupi Predsjedništvo EPP-a, a poslije i skupština, dok će se izborni kongres na kojem će se birati novi predsjednik najjače političke grupacije u Europi održati u zagrebačkoj Areni.

Vesna Pusić je, u saborskoj raspravi o potvrđivanju ugovora između vlada Hrvatske i Italije o razmjeni klasificiranih podataka, komentirala i proces ulaska Hrvatske u Schengen. Istaknula je kako nitko ne smije imati iluzija da je to samo tehničko, već je i političko pitanje u kojem Hrvatska mora dokazati je li politički u stanju dobiti zeleno svjetlo Europskog vijeća za ulazak u Schengen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, Hrvatska mora imati samosvijest i pokazati političko samopoštovanje, zbog čega smatram apsolutno neprihvatljivim i korakom u potpuno pogrešnom smjeru činjenicu da je ovaj Sabor ustupio svoju sabornicu, svoje mjesto zakonodavne vlasti i višestranačja za sastanak jedne europske političke stranke - EPP-a", kazala je.

Pusić: Pokazujemo nepoštovanje prema vlastitim institucijama

"To je nečuveno jer de facto govori o provincijalnosti, nesamopoštovanju i izostanku poštovanja dostojanstva svoje temeljne zakonodavne institucije. I u tim uvjetima, ako mi sami sebe ne uvažavamo i ne uvažavamo svoje institucije, kako mislimo da će netko drugi imati povjerenje u nas i politički nas prepoznati kao ozbiljnu državu i uz to u tehničke uvjete zaključiti da imamo i političke uvjete da uđemo u Schengen? Ljuto se varamo, jer smo sami sebi 'pljunuli u juhu', sami sebi smo pokazali nepoštovanje, svojim vlastitim institucijama", poručila je Pusić.

Upravo se čita

Image
SVE JE U KOCKICAMA

Pogledajte prizore na ulicama Katara: Tisuće naših navijača navija uz pratnju skupocjene 'pile'

Do sada se u Saboru nikada nisu održavali ovako veliki stranački skupovi, nego samo tematske sjednice i okrugli stolovi saborskih radnih tijela u suradnji s udrugama građana ili nekih vladinih tijela.

Saborsko Predsjedništvo u travnju odobrilo sastanak EPP-a u Saboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 No, Predsjedništvo Sabora još je u travnju odobrilo ovaj sastanak EPP-a u Saboru, a nekoliko mjeseci kasnije definirali su da i klubovi stranaka u Europskom parlamentu i međunarodne organizacije mogu koristiti dvorane uz naknadu, te utvrdili cjenik najma za takva događanja.

 Po tom cjeniku, dan najma Velike vijećnice, u kojoj se inače održava plenarna sjednica Sabora, stoji 35 tisuća kuna, a ostale se dvorane iznajmljuju po iznosima od 6.500 do 15 tisuća kuna.

 Kako je EPP zakupio sabornicu te dvoranu "Ivan Mažuranić" koja stoji 7.500 kuna, najam prostora stajat će ih 42.500 kuna, bez ostalih usluga koje su dio takvih skupova poput tehničkih i ugostiteljskih usluga.

Maras: HDZ privatizirao i degradirao Sabor 

Ovom je informacijom izrazito nezadovoljan i SDP-ov Gordan Maras, koji je istaknuo kako je HDZ "privatizirao i politički degradirao našu sabornicu i Sabor“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome bi trebalo porazgovarati i to bi trebalo spriječiti. To nema nigdje u civiliziranim i normalnim zemljama", poručio je Maras.

Međutim, HDZ-ova Sunčana Glavak ističe da takva praksa nije neuobičajena. "Takvih je situacija bilo u Europskom parlamentu, Litvi, Danskoj i Finskoj, a prostori će EPP-u biti ustupljeni za oko 75 tisuća kuna“, kazala je Glavak.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba