nakon milanovićeve izjave

Pusić: 'Treba prestati s pretjerivanjem u odnosu na BiH i Srbiju, a srbijanski zakon o jurisdikciji treba ukloniti'

Image

Vesna Pusić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U predizbornoj kampanji se često govore pretjerane stvari, ocijenila je Pusić u komentaru koji se odnosi na političku situaciju nastalu nakon objave Milanovićeve izjave

27.8.2016. u 9:51/ Hina

Bivša ministrica vanjskih poslova i HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić poručila je u petak u komentaru na svojem facebooku da u predizbornoj kampanji treba prestati s pretjerivanjem u odnosu na BiH i Srbiju, a srbijanski Zakon o regionalnoj jurisdikciji treba ukloniti kroz bilateralne pregovore.

Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji neodrživ i štetan i za naše međusobne odnose kao i u kontekstu Europske unije

U predizbornoj kampanji se, nažalost, često govore pretjerane stvari, ocijenila je Pusić u komentaru koji se očito odnosi na političku situaciju nastalu nakon objave audio snimke izjava Zorana Milanovića u razgovoru s nekim predstavnicima branitelja, koje su izazvale burne reakciju u Srbiji i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zemljama u našem susjedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da s time treba prekinuti. Niti jedna od naših država nastalih na jugoistoku Europe u devedesetim godinama prošlog stoljeća nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla, napisala je Pusić.

"BiH vjerojatno više od drugih, ali najmanje svojom krivnjom. U posljednjih 25 godina toliko je destrukcije bilo usmjereno na tu zemlju da je impresivno da se ipak uspijeva održati na nogama. BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. U razdoblju od 2012. pa do kraja 2015. tu je podršku od Hrvatske i imala i imat će je i u buduće", istaknula je Pusić.

Upravo se čita

Image
htjela se narugati?

Djevojka optužena za dilanje tvrdi da je lagala i kupcima podvalila čajeve i duhan

Što se Srbije tiče, odnosi s Hrvatskom od kraja rata nisu nikada bili lošiji nego danas, što nikome nije u interesu, smatra Pusić i naglašava da Srbija ima vlast kakvu su njeni građani izabrali, a odnosi između dviju zemalja ne mogu se temeljiti na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji, već na racionalnom interesu.

Naš interes je mir i stabilnost u regiji, rješavanje problema pregovorima i dogovor tamo gdje nas činjenica susjedstva upućuje na dogovor. Naš interes je i gospodarska suradnja, promet, sigurnost ulaganja, sigurnost građana, napominje Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu je Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji neodrživ i štetan i za naše međusobne odnose kao i u kontekstu Europske unije. O tome treba i bilateralno pregovarati kako bi se garantirala sigurnost građana i uklonio taj trajni povod za vječno vraćanje na ustaše i četnike", poručila je bivša ministrica vanjskih poslova.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Ako Hrvatska postane svjetski prvak, ponedjeljak će možda biti neradni dan

Više s weba