IMAMO EKSKLUZIVNE DOKUMENTE

Radnici iznijeli optužbe za seksualno uznemiravanje na račun Antolića. On poručio: 'Laž i konstrukcije'

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zaposlenica navodi kako je priprijetila da će ga prijaviti policiji, a on je navodno odgovorio: 'Kome točno... Misliš mojim kolegama.' Drugi zaposlenik iznio je optužbe da je Antolić od njega tražio da za njega radi 'montaže videa i vizuala usmjerene protiv navijača Dinama i trenera Nenada Bjelice'. Zaposlenici su progovorili i o sebi: 'Zbog atmosfere straha u kojoj rade svi djelatnici, svakog dana prije odlaska na posao povraćam'

2.2.2023. u 16:22/ Danas.hr

RTL Danas u posjedu je dokumenta kojim radnici ozbiljno optužuju Krešimira Antolića kao članaka uprave kluba u GNK Dinamo, između ostalog, za seksualno uznemiravanje, prijetnje, ponižavanje.

Riječ je o dokumentima naslovljenim kao "Pritužba radnika radi zaštite od uznemiravanja i diskriminacije na radnom mjestu".

U jednom od tih dokumenata zaposlenica navodi kako je bila zaposlenica od lipnja 2016. do lipnja 2017. te da je od Antolića redom trpjela: "...neprestana koketiranja i udvaranja na radnom mjestu, komentiranje i ocjenjivanje fizičkog izgleda, poticanje razgovora o intimnim ili seksualnim temama, otvorene pozive na seksualne aktivnosti.

Između ostalog joj je, prema njenim navodima, izjavljivao: "zašto ne želiš sex prije braka".

Navodi se i da "je imao ljubomorne ispade kada bi razgovarala s bilo kojim drugim muškarcem".

U šokantnim detaljima navodnih događaja u dopisu je napisala da je "sve počelo kad je Antolić, kao i drugim kolegicama tada, poklonio Borboleta ogrlicu sa zvijezdom koju je poklanjao kolegicama kao promociju svoje poznanice koja radi Borboleta nakit. Nakon primitka poklona počeo bi govoriti "kako je dobar prema njoj."

Image
KRAJ DRAME?

Prijelomna vijest: Gradski ured odlučio da Antolić neće biti smijenjen, Mamić gubi nadu

Image
KRAJ DRAME?

Prijelomna vijest: Gradski ured odlučio da Antolić neće biti smijenjen, Mamić gubi nadu

A onda je nizala ozbiljne optužbe: "Neprestano sam članu Uprave Krešimiru Antoliću jasno i glasno govorila da nisam zainteresirana, ali nije prihvaćao NE kao odgovor. Na odgovor NE znao bi reći npr: "nije sapun neće se izlizati", "Ne znaš što propuštaš". Pokušala sam objasniti da moju pristojnost i ljubaznost zamijenio za želju da želim bilo kakvu ljubav ili fizičku vezu s njim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu stoji i da, kad je jednom rekla da će ga prijaviti, pitao "kome točno" i kad bi rekla da će ga prijaviti policiji, on bi odgovorio: "misliš mojim kolegama."

'Stigma na ugled i dostojanstvo kao žene

"Koristio je svoj položaj mog nadređenog i bivši posao policiji za zastrašivanje. Sve navedeno je ostavilo stigmu na moj ugled i dostojanstvo kao žene", navodi zaposlenica.

Kaže da su nakon svega uslijedile uvrede pred drugim radnim kolegama te je taksativno pobrojala njegove izjave: "U tebi nema ništa ženstveno"; "da bi s njom razgovarao moraš čitati Bibliju ili izmoliti 5 Oče naša", "Zvučiš kao konzerva"; "Časna i opatica"; "stara kurva i kvazi svetica"; "muškarac u ženskom tijelu". Iznoseći mučne detalje navodi da je "svaki dan na posao dolazila sa strahom i velikom količinom stresa".

Navodi da je završila i u Centru za krizna stanja i na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu: "Patila sam od napetosti, nemira, tjeskobe, epizoda plačljivosti, sniženog raspoloženja, nisam mogla spavati, noću sam se budila i bila umorna i iscrpljena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NADBISKUP GA PRAVDAO

Što se događalo u Sotinu? Župnik koji je maltretirao djevojčice ostavljen u službi jer je star?

Image
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
Image
Davorin Višnjić/Pixsell

U drugoj pritužbi još jednog radnika od prije nekoliko dana, čije smo dokumente također primili, navodi se da je "Antolić sustavni zlostavljač i zloupotrebljivač pravnog prostora koji u svojim ciljevima ne preza od ničega".

Ovaj zaposlenik navodi kako je od njega Antolić tražio: "Da u njegovo ime šaljem anonimnu kaznenu prijavu višem sportskom inspektoru Slobodanu Janiću i pomoćnici pročelnika za udruge i navijače Dragici Kovačević prijavu protiv kluba navijača B.B.B. tekst koji mi je dostavio putem aplikacije WhatsApp 29. svibnja 2019., koji je on potpisao s Matija S., lažno se predstavljajući."

'Tražio montaže videa'

No od njega je tražio i usluge druge naravi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražio me brojne montaže videa i vizuala usmjerene protiv navijača Dinama, trenera Nenada Bjelice za koga je osobno nabavljao snimke prije njegovih nastupa na televiziju, Juraja Čosića, Matije Sigura i Davora Bernardića. Sve navedene materijale sam distribuirao u javnost pomoću mreže svojih komentatora."

Navodi i da je Antolić angažirao tvrtku te da se po Antolićevom nalogu blatilo zaposlenike kluba i igrače klubova pod lažnim profilima na gotovo svim većim news portalima u Hrvatskoj.

I ovaj zaposlenik navodi da ima brojne zdravstvene probleme i da se boji.

"Osim za svoju užu obitelj, zabrinut sam i za članicu šire obitelji, vjenčanu kumu i predsjednicu Uprave Vlatku Peras čija je sigurnost po meni jako narušena", navodi se u ovom dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog atmosfere straha u kojoj rade svi djelatnici, svakog dana prije odlaska na posao povraćam i imam ozbiljne zdravstvene probleme, zbog kojih više nisam u stanju normalno funkcionirati. U posljednjih dva mjeseca sam izgubio sedam kilograma od stresa i imam ozbiljne psihičke posljedice zbog konstantnih prijetnji medijskim, kaznenim i profesionalnim progonom mene, moje obitelji i mojih kolega s kojima svakodnevno radim zbog jednog čovjeka", stoji u dokumentu.

Antolića smo upitali za komentar. Njegov odgovor objavljujemo u cijelosti:

Poštovani, od strane klupskih djelatnika koji su ovlašteni primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika dana 31. siječnja 2023. g. dobio sam obavijest kako me pet djelatnika GNK DINAMO prijavilo za uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu. U skladu s Pravilnikom o radu GNK DINAMO i člankom 134. Zakona o radu dobio sam zahtjev o izjašnjavanju vezano za navode iz prijava.

Rok za izjašnjavanje istječe sutra, te ću u roku poslati svoje detaljno očitovanje. S obzirom na to da su sukladno članku 134. stavak 10. Zakona o radu svi podaci utvrđeni u postupku zaštite dostojanstva tajni, ne mogu detaljno govoriti o detaljima svojih očitovanja, osim što sve navode iz prijava odbacujem kao laž i konstrukciju, usmjerenu prema mojoj javnoj diskvalifikaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave smatram nastavkom kampanje koja se već skoro dva mjeseca javno vodi protiv mene, jer sam se otvoreno suprotstavio nelegalnim i nezakonitim pokušajima utjecaja na poslovanje kluba od strane interesne skupine na čelu sa Zdravkom Mamićem te isto takvim pokušajima smjene mene kao legitimnog člana Uprave GNK DINAMO. U idućim danima poduzet ću sve zakonom predviđene pravne mjere kako bih zaštitio svoje osobno dostojanstvo i profesionalni ugled i zaustavio ovakvo širenje laži o meni i mojem radu u GNK DINAMO.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zatvoreni dio sjednice

Primorac imenovan guvernerom, razriješen Čuraj, imenovana i Uprava INA-e

Više s weba