Banija ili Banovina?

Raspudić za RTL: 'Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven'

thumbnail
13.1.2021. u 19:06/ Damira Gregoret

Smatra kako je rasprava oko Banije i Banovine taktika vladajućih da se ne govori o njihovim propustima

Gost RTL-a Danas je saborski zastupnik Nino Raspudić, član stranke Most, koji komentira aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

Raspudić inače predaje i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pa je dao mišljenje o polemici Banija-Banovina.

"Moji kolege kroatisti su bili jasni: u hrvatskom standardnom jeziku ispravno je reći i jedno i drugo, a u srpskom samo Banija. E sad tu ulazi i sciolingvistika koja kaže da je do negdje 30-ih godina 20. stoljeća prevladavao oblik Banovina, a da je onda u vrijeme koje se politički veže za sprsku dominaciju prevladavalo Banija, nakon 90. opet Banovina. Ali ono što mislim da je tu važno reći je da smatram da se radi o jednom spinu vladajućih, sa tog famoznog partijskog sastanka je iscurilo samo ono što su oni željeli da iscuri. Mislim da je u javnost bačena kost da se prepucavamo tko je Hrvat, a tko Jugoslaven, da ne bi govorili o golemim problemima na području Banovine i propustima vladajućih", poručio je Raspudić.

Image
velika šteta

Vlada pripremila paket mjera za pomoć gospodarstvu, s Banovine poručuju: 'Moraju se ubrzati procedure!'

Image
velika šteta

Vlada pripremila paket mjera za pomoć gospodarstvu, s Banovine poručuju: 'Moraju se ubrzati procedure!'

Most podržava osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu.

"U ovom trenutku je nama najvažnije donijeti pomoć donošenju najkvalitetnijeg rješenja za obnovu, ne samo za Banovinu nego i Zagreb, koji vidimo deset mjeseci stoji na mjestu. Ovo je jedna sporedna stvar, ali važna prije svega da vrati povjerenje ljudima koji će se sutra vraćati u obnovljene kuće da mogu biti sigurni da im se neće dogoditii ono što se dogodilo dijelu njih u ovom potresu. Istražno povjerenosto nije lov na vještice i smatram da nakon što je Hrvatska pretrpjela strašnu agresiju da je osiromašena prvih posljeratnih godina napravila veličanstven posao u obnovi, radi se o 150.000 kuća", izjavio je Raspudić i dodao:

"Imamo jasne argumente zašto je potrebno povjerenstvo, a vladajući ako su spremni pretrpjeti takvu političku štetu i poslati jako lošu poruku hrvatskim građanima, a to je da imaju nešto protiv istraživanja očitog kriminala kod dijela obnovljenih kuća, onda i dalje preuzimaju moralnu i političku odgovornost za prikrivanje tih stvari".

U ponedjeljak je na rasporedu i cijepljenje saborskih zastupnika,a li doza je malo.

"Iskreno moram reći da nigdje u Europi nisam vidio sličan primjer. Vidio sam primjere da par najistaknutijih ljudi, premijer, predsjednik, pa i papa nekome potrebnijem uzima cjepivo da pošalje širu poruku. Međutim, ovo da se cijepi preko 100 ljudi ispred prioriteta mi je neumjesno", rekao je Raspudić.

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba