javlja hzjz

Raste broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, stigle su nam nove zaraznije podvarijante omikrona

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nova cjepiva, prilagođena omikronu, još nisu registrirana ni u Europi ni u SAD-u

24.6.2022. u 16:35/ Hina

Nove zaraznije podvarijante omikrona stigle su i u Hrvatsku te uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednjem tjednu, doznaje se u petak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). 

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mjere, virus se lakše širi, a nove podvarijante Ba.4 i BA.5 uspješnije zaobilaze imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem, kažu u HZJZ-u o novom porastu broja novozaraženih.

Porast broja zaraženih najveći je u Portugalu, a val se širi od zapada kontinenta prema jugu i istoku. Hrvatska nije izuzetak, tako da danas imamo  612 novooboljelih od covida-19 i četvero umrlih. Usporedbe radi, početkom mjeseca, 1. lipnja, imali smo 206 novih slučajeva.

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 posto uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u europski laboratorij. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZJZ-a poručuju da su, unatoč većoj virulentnosti novih varijanti, cijepljene osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Za osobe koje su preboljele covid-19 preporučuju cijepljenje najmanje tri mjeseca nakon preboljenja jer zaštita stečena preboljenjem s vremenom opada.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO ZA DANAS.HR

Sammir otkrio za koga će navijati u ogledu Hrvatske i Brazila: 'Svjesni su svoje kvalitete'

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić ističe da se "situacija pomno prati", te ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim valom epidemije.

"Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su cijepljeni ili preboljeli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epdemiološke mjere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se cijepe", izjavila je Hini Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako će te dvije nove podvarijante vjerojatno uskoro postati dominante u Europi.

Nova cjepiva, prilagođena omikronu, još nisu registrirana ni u Europi ni u SAD-u, kaže ravnateljica Infektivne klinike.   

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba