8. veljače

Raste gotovo 500.000 mirovina, neke i za 200 eura. Poznato i kad kreće isplata

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Tijekom prva četiri tjedna HZMO je zaprimio 63 tisuće zahtjeva za obiteljske mirovine. 'Sve obiteljske mirovine temeljem izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. rastu za 10 posto i sve najniže mirovine za tri posto', rekao je Vuković

3.2.2023. u 16:31/ Hina/Danas.hr

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izvijestio je u petak da će sljedeći tjedan, u srijedu 8. veljače, početi isplata mirovina za siječanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, uključujući i povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto.

Isplata uključuje i povećanje najnižih mirovina za tri posto, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja ove godine.

HZMO je također izvijestio kako korisnici koji primaju inozemnu mirovinu sada mogu putem online obrasca na internetskim stranicama HZMO-a dostaviti dokaze o visini inozemne mirovine kako bi ostvarili pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Image
OVO SU DETALJI

HZMO objasnio tko ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine

Image
OVO SU DETALJI

HZMO objasnio tko ima pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine

Pravo na to primanje imaju korisnici čija ukupna mirovina ostvarena u Hrvatskoj i u inozemstvu nije veća od 4360 kuna.

Kao dokaz priznaje se potvrda banke, izvadak iz bankovnog računa ili potvrda inozemnog nositelja iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je inozemni nositelj uplatio za prosinac 2022.. Jedan od dokaza korisnici moraju dostaviti do kraja mjeseca.

Kako prenosi Index, tijekom prva četiri tjedna HZMO je zaprimio 63 tisuće zahtjeva za obiteljske mirovine, rekao je Srećko Vuković, zamjenik ravnatelja HZMO-a.

"Sve obiteljske mirovine temeljem izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju od 1. siječnja 2023. rastu za 10 posto i sve najniže mirovine za tri posto", rekao je Vuković. Dodao je da "gotovo 500 tisuća ljudi dobit će povećanje već ovom isplatom za siječanj početkom veljače".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječni rast od 510 kuna, odnsono 70 eura, predviđaju za obiteljske mirovine. Kod nekih će biti preko 200 eura. Umirovljenici mogu najranije u ožujku očekivati dodatak na obiteljske mirovine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
POTVRDILA OBITELJ

Pronađena je 27-godišnjakinja iz Imotskog koja je nestala u nedjelju u Zagrebu

Više s weba