panika zbog koronavirusa

Ravnatelj HZJZ-a otkrio koje mjere planiraju poduzeti ako dođe do širenja bolesti: 'Zasad su u rezervi'

thumbnail
27.2.2020. u 22:52/ Vijesti.hr

Capak se nada da će se dolaskom toplijih dana i koronavirus smiriti

Gost Direkta bio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera, doktor Krunoslav Capak.

Mnogi se pitaju kako se Italiji dogodilo da postane europski Wuhan.

''Mi to ne znamo, ali vjerojatno je da je u početku epidemije bilo propusta što je naglo skočio broj oboljelih. Talijani nisu dali opis prvih slučajeva što je do tada u Italiji bio običaj, za sve europske slučajeve - da li su došli iz Kine ili su se lokalno zarazili. Mi više nemamo tu kontrolu. Oni tvrde da je sve počelo u 11 sela u Lombardiji koje su oni kompletno zatvorili. Naravno, ima i slučajeva okolo", kaže Capak koji smatra da Hrvatska postupa dobro.

VEZANE VIJESTI

Talijani su zatvorili škole, obustavili javna okupljanja, no očito prekasno. Capak smatra kako je Hrvatska na vrijeme uvela mjere epidemiološkog nadzora. 

"Mislim i nadam se da nam se neće dogoditi Italija", dodaje.

Slovenski premijer danas je kritizirao mjere koje je Hrvatska poduzela. 

''Oni imaju obavještavanje na granici plakatima, da se oni koji dolaze iz zaraženih područja ako imaju respiratorne probleme jave epidemiolozima. Mjere epidemiološkog nadzora ne poduzimaju jer nemaju zasad niti jedan slučaj zaraze", kaže Capak i ističe da je samo pitanje trenutka kad će se i tamo pojaviti virus.

Dosad se pokazalo da su vjerska okupljanja pogodna za širenje virusa, a Capak kaže da u Hrvatskoj još nisu razmišljali o mogućim mjerama.

"Smatramo da sada sa samo tri slučaja nisu potrebni, ali imamo ih na listi. Poduzet ćemo ih ako dođe do bržeg širenja."

Kakve još mjere građani mogu očekivati?

''Radimo na tome da što ranije uhvatimo slučaj i njegove kontakte i da ih pratimo. Mi to intenzivno radimo. Sve ostalo - zatvaranje granica, zabrana javnih okupljanja... to još imamo u rezervi, i sve te mjere dolaze u obzir", poručuje.

Pacijente se u Hrvatskoj liječi lijekovima protiv HIV-a i ebole. Capak kaže da nije kliničar tako da ne može reći jesu li učinkoviti.

Upitan, je li realno očekivati da će se s toplijim vremenom situacija promijeniti, Capak odgovara: ''Sve respiratorne infekcije prenose se zimi kad smo u zatvorenom. Nadamo se da će uskoro zatopliti, da će ljudi više biti na otvorenom i da će prijenos bolesti biti teži".

Upravo se čita

Image
Policija šuti...

Objavljene poruke ubijene studentice iz Osijeka: 'Ako te neka cura bude pitala za njega, reci da bježi'

U slučaju potrebe, razmatra se izolacija bolesnika u Tomislavovom domu na Sljemenu.

''Mi smo propisali karantenu za jedan poseban slučaj, radnika koji je radio na kruzeru u Yokohami. On je hodao po kabinama gdje su bili bolesni ljudi. Kasnije smo karantenu propisali za one koji su bili u direktnom kontaktu s oboljelom osobom. Takve ljude za koje je rizik oboljenja visok stavljat ćemo u karantenu. Mi smo odmah na početku epidemije snimili naše kapacitete za izolaciju i smještaj bolesnika. Imamo 31 bolnica koja ima infektološke odjele i koja može 132 pacijenta staviti u izolaciju. Ministar je sazvao ravnatelje bolnice i objasnio im situaciju. Rezervnih kapaciteta imamo puno, ali nadamo se da to neće biti potrebno'', zaključio je Capak.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
objavili i upute

Upozorenje DHMZ-a: 'Olujni udari vjetra i tuča te obilna kiša kreću se prema jugu Dalmacije'

Više s weba