'rat' priopćenjima

Reakcija MORH-a: 'Ured Predsjednika ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo obrane je oštro demantiralo navode Ureda Predsjednika RH

21.10.2021. u 20:07/ Hina

Ministarstvo obrane u četvrtak je oštro demantiralo navode Ureda Predsjednika RH u slučaju umirovljenja brigadira Burčula, priopćivši kako nije točno da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz HV-a i da Ured Predsjednika ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH.

Umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira (PZB) brigadira Elvisa Burčula izazvalo je sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, i ponovno 'uzburkalo odnose' između predsjednika Milanovića i Vlade RH. 

O umirovljenju brigadira Burčula jučer je priopćenje objavio Ured predsjednika RH, na koje je odmah odgovorilo Ministarstvo obrane RH (MORH). A nakon što je danas Ured predsjednika RH ponovno priopćio da "ministar obrane Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e", iz MORH-a su oštro demantirali sve te navode.

Naime, Ured predsjednika RH ranije danas u priopćenju je naveo kako je "lažna tvrdnja" ministra Banožića da je  "u zadnji čas, dan prije isteka mandata zapovjednika PBZ-e, dobio prijedlog da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca, do kraja 2021.". Iz Ureda tvrde i da je "ministar pisani prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja dobio 11. listopada 2021.", a u priopćenju su priložili dokument koji, kako navode, "to potkrepljuje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, MORH u svojoj reakciji ističe kako je "akt koji je objavio Ured predsjednika RH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja datiran s danom 11. listopada 2021., ali ga toga dana nije zaprimio Kabinet ministra, nego onako kako je u svojoj izjavi rekao ministar obrane Mario Banožić".

Dodaju da je načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Hranj, bio upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

Image
NOVI RAT DVAJU BRDA

Milanovićev ultimatum - vraćanje umirovljenog zapovjednika ili blokada Vladinih odluka! Što je pozadina novog sukoba?

Image
NOVI RAT DVAJU BRDA

Milanovićev ultimatum - vraćanje umirovljenog zapovjednika ili blokada Vladinih odluka! Što je pozadina novog sukoba?

"Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.", navodi se u večerašnjoj reakciji MORH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito je da Ured Predsjednika RH ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH, što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i  2019. I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu, sukladno navedenom Zakonu", naglašavaju iz MORH-a. 

Dodaju kako nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane, dodaje Ministarstvo obrane.

MORH zaključno u priopćenju ističe da je "svatko dužan držati se Ustava i zakona, i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane".

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba