ANUŠIĆ ZA RTL

'Rejting HDZ-a pada zbog Kovačeve alternative. Ovakve napade i uvrede nismo doživljavali ni od SDP-a'

8.3.2020. u 20:23/ Vijesti.hr

Za točno tjedan dana HDZ-ovci kojih je prema stranačkoj evidenciji više od 200.000 biraju novo vodstvo

Timu Andreja Plenkovića suprotstavlja se trojac Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava.

VEZANE VIJESTI

I danas je Plenković bio u akciji u Dalmaciji, tvrdeći da je program tima Odvažno za Hrvatsku bolji, a i da su radom u Vladi dokazali pozitivne trendove. A vukovarski gradonačelnik Penava odlučio je uzvratiti Plenkoviću na poruku da udahne tri puta i pogleda što je Vlada učinila za Vukovar.

Navodi da je BDP Vukovara nekada bio 15 posto iznad prosjeka dok je 2015. 300 posto ispod pa poziva Plenkovića da slobodno predoči pomake - koliko je novih tvornica i radnih mjesta otvoreno, novih stanovnika doseljeno ili koliko je veći BDP.

Pristigli su i najnoviji rezultati mjesečnog istraživanja političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus, a prema kojima je SDP i treći mjesec zaredom prvi izbor s 29,3 posto potpore. Kod SDP-a je u tom razdoblju vidljiv trend rasta dok HDZ, stranka u kojoj traje žestoka unutarstranačka kampanja, istodobno bilježi blagi pad. Sada su na 26,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća snaga je prije dva tjedna predstavljeni Domovinski pokret Miroslava Škore. Tu opciju bira 11,5 posto ispitanika, dva postotna boda više nego njegovu nezavisnu listu u veljači, a najveći međumjesečni pad bilježe Hrvatski suverenisti (0,9 posto), očito na račun rasta Škorine stranke.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

S osječko-baranjskim županom i kandidatom za potpredsjednika HDZ-a Ivanom Anušićem u jeku nadmetanja kandidata za novo vodstvo HDZ-a razgovarala je za RTL Danas u Splitu RTL-ova reporterka Jelena Tešija, a Anušić se osvrnuo i na najnovije rezultate CRO Demoskopa prema kojima HDZ bilježi pad.

Upravo se čita

Image
UTAKMICA ODLUKE

Dalić najavio okršaj s Belgijom i otkrio detalje oko sastava: 'Nema popravnog ispita'

''Doprinijela su tome prepucavanja na početku za koja smo apelirali da stanu. Uspješno kontroliramo situaciju oko koronavirusa i migranata i kad to uzmemo u obzir HDZ je trebao imati veći rejting. Zbog unutarstranačkih izbora i neodgovornih pojedinaca kojima su vlastiti interesi ispred interesa stranke i države rejting pada'', kazao je Anušić.

''Tim Andreja Plenkovića nema apsolutno nikakvu odgovornost za taj pad'', smatra Anušić: ''Ušli smo u izborni proces tako da se na najdemokratičniji način bira vodstvo i nijednu riječ nikada nismo govorili na račun suprotnog tima. Alternativci su s time krenuli, a sada u tome predvodi upravo Miro Kovač''.

''Kad se izbori završe, kad se ponovno uspostavi vodstvo, vidjet ćete da će se sve to stabilizirati i da ćemo krenuti naprijed'', uvjeren je Anušić i poručuje: ''Neće se nikoga izbacivati, ali moramo se već jednom naučiti reda''.

''Ne možemo ovako, kao da smo najcrnji neprijatelji, mi ovakve napade i uvrede nismo doživljavali niti od oporbe ili SDP-a kao od alternative – to njima ide na dušu'', kazao je Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL / PIXSELL
Image
RTL / PIXSELL

Što se tiče moguće suradnje sa Škorom, podsjetio je da su redovni izbori u jesen i ''tada kada vidimo tko je koliko dobio otvoreni smo za koaliciju i sa stranom koju zagovara Škoro – ali ne želim da ovo ispadne kao da se mi njemu na neki način pokušavamo umiljavati. Neka radi svoj posao, neka se organizira, ako dobije i što dobije, tada možemo razgovarati o koaliciji''.

'Izgleda mi kao da Vrdoljak i Kovač igraju dupli pas'

Kad je pak riječ o Suverenistima, ''sve više mi se čini da je jedini cilj što više štete nanijeti HDZ-u i Plenkoviću, sutra nekom drugom predsjedniku HDZ-a, ali HDZ-u svom prirodnom savezniku i to smo gledali već više puta - da se porazi desna opcija, a to je pogrešan put, to se tako ne radi'', kazao je Anušić, koji je imao i poruku za HNS-ova Ivana Vrdoljaka kojega je prozvao da mu ''izgleda kao da igra dupli pas s Kovačem – nema potrebe da se miješa u unutarstranačke izbore i neka se bavi svojom strankom koju je sveo na 0,01 posto podrške u Hrvatskoj, a HDZ neka ostavi na miru''.

VEZANE VIJESTI

Više s weba

Pročitajte još

Image

Sporni ugovori i neobično javno privatno partnerstvo: Trebamo li nove PET CT uređaje?

Više s weba