Pravda je spora, ali dostižna

Riječanka koja je prije 11 godina tužila Hrvatsku, nakon čekanja i povlačenja po sudovima - pobijedila je!

10.3.2021. u 21:00/ Maja Brkljača

Europski sud za ljudska prava presudio je da ju je HZZO diskriminirao kao trudnicu jer joj nije isplatio rodiljnu naknadu

46-ogodišnjakinja iz Rijeke dokazala je da je pravda spora, ali dostižna. Nakon 14 godina prekida stalni radni odnos, kraće vrijeme je bez posla i tada se podvrgava in vitro oplodnji.

"Nakon što je završen taj postupak in vitro oplodnje, ona nakon sedam dana sklapa ugovor o radu sa određenim poslodavcem i nakon što je ona sklopila ugovor s poslodavcem njezin liječnik joj kaže znači da bi ona trebala mirovati", rekla je odvjetnica Katja Jajaš.

Tada, kaže odvjetnica, HZZO donosi rješenje kojim joj ukida status osigurane osobe, a time i prava na financijsku naknadu.

"Smatrajući da je takav ugovor o radu fiktivan. Naime, oni tvrde da u trenutku kada je ona pokrenula postupak, odnosno podvrgnula in vitro oplodnji da je ona nesposobna za rad pa samim time nije ni mogla zasnovati radni odnos što je apsolutno netočno", ustvrdila je Jajaš. 

Image
u Baćinu

Zatvorske kazne za pripadnike srpskih paravojnih postrojbi: Vrhovni sud potvrdio presudu za ubojstva civila

Image
u Baćinu

Zatvorske kazne za pripadnike srpskih paravojnih postrojbi: Vrhovni sud potvrdio presudu za ubojstva civila

Zato je dotična zatražila pomoć.

"Moram reći da je HZZO vodio vrlo prljavu kampanju protiv buduće majke optuživši je da je smišljeno i namjerno, znajući da je trudna potpisala ugovor", poručila je predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu Rijeka, Antonija Pintar. 

Europski sud utvrdio je da je povrijeđen hrvatski Ustav i više zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša preporuka je bila da HZZO mora pokretati sudske postupke o utvrđivanju valjanosti takvog jednog ugovornog odnosa između nje i poslodavca, a ne samovoljno proizvoditi ovakve zaključke", kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Što znači, ako je postojala sumnja u fiktivni ugovor, HZZO ju je trebao dokazati sudski. Resorni ministar ne zna detalje slučaja, ali svjestan je kako padaju domaće presude na Europskom sudu za ljudska prava.

"Imamo dosta presuda međutim nismo najgori", ustvrdio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Republika Hrvatska kao tužena strana, Riječanki je dužna isplatiti sedam i pol tisuća eura odštete.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba