EKO AKCIJA!

Riječki srednjoškolci čistili plaže: 'Tko to sve baca ne znam, ali sram ga bilo'

24.5.2022. u 22:00/ Maja Brkljača

Stari i novi prijatelji eko akciju okrunili su kupanjem u čistom moru

Na prvi pogled idila. Malo šira slika ipak otkriva prljaviju stvarnost. Cijelo jutro plaže na Pećinama čistili su riječki srednjoškolci.

"Ljudi najčešće bacaju cigarete, opuške od cigareta, boce, staklo", rekla je Leona Piko, učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

"Onako zapravo iznenadilo me koliko je otpada i koliko je plaža zagađena", kaže Lara Pozder, učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Prikupljeno smeće pravilno je sortirano.

"Tko to sve baca ja ne znam, ali nekako sram ga bilo", kazao je Mateo Frković, učenik Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Image
AKCIJA U VRUJI

Sunčan dan u Dalmaciji iskoristili za sadnju stotinu sadnica i čišćenjem uvale. Pomoći došla i najmlađa volonterka (3)

Image
AKCIJA U VRUJI

Sunčan dan u Dalmaciji iskoristili za sadnju stotinu sadnica i čišćenjem uvale. Pomoći došla i najmlađa volonterka (3)

Pedesetak srednjoškolaca učilo je o salinitetu, temperaturi i čistoći mora. U Primorsko-goranskoj županiji u sezoni se kontrolira 270 točaka, najviše na Jadranu. More na Pećinama naglo je zagrijalo, na gotovo 22 stupnja.

"Cvjetanje mora je jedna prirodna pojava koja se inače javlja u ovom periodu i zajedno se spojilo s peludi koje ima dosta u zraku trenutno", kazala je Tea Peranić Mehanović, sanitarna inženjerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije lijepo za vidjeti, ali nije opasno. Ono opasno, u 150 zemalja svijeta čisti se eko kuglama kakve su učenici izrađivali pa njih 500 bacili u more.

"Područja koja se tretiraju ovim kuglama ponovno prevode u ekološki zdrava i čista područja", kaže Nedeljko Jovanović, proizvođač eko kugli.

Eko akcijom riječki Crveni križ obilježava svoj tjedan.

"Mi smo zapravo ciljano zvali učenike iz škola koje se nalaze ovdje u blizini, koji ovdje dolaze u slobodno vrijeme se kupati, a također znaju imati i tjelesni", kaže Ana Delonga, koordinatorica rada s mladima Crvenog križa Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji! Nakon pola godine, četiri para napokon se vraćaju u Hrvatsku

Zvali su i srednjoškolce koji su stigli iz Ukrajine. Ovaj 16-godišnjak tu je nekad ljetovao, sada se sklonio od rata.

"Upoznao sam neke nove prijatelje, vodio zanimljive razgovore s vršnjacima, pa sam zapravo zadovoljan što sam se odazvao", rekao je Vaet Raduta iz Ukrajine.

Stari i novi prijatelji eko akciju okrunili su kupanjem u čistom moru.

Više s weba

Pročitajte još

Image
o tome ne želim slušati

Milanović: Između 'Za dom spremni' i 'Slava Ukrajini' nema razlike. A ovo je poklič najradikalnijih ukrajinskih šovinista

Više s weba