OGLAS

PREDIVAN JE

Ris Kras stigao iz Slovačke i sada luta hrvatskim šumama: 'Inače to ne bi bio životni problem, ali...'

Image
Foto: Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Dodajmo da je Ris stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije

25.8.2023. u 9:03/ Danas.hr

Ris Kras već točno pet mjeseci luta hrvatskim šumama pa su se zbog njega oglasili na Facebook stranici LIFE Lynx.

Izbor između života na Plitvičkim jezerima ili u Gorskom kotaru još uvijek muči Krasa. Kažu kako inače to ne bi bio veliki životni problem, ali kod risa je drugačije.


"Naime, odrasli mužjaci žive na prostoru prosječne veličine 100 – 300 kilometara kvadratnih i ne dijele ga s drugim mužjacima. No, teritorij mužjaka se može preklapati s teritorijem jedne ili više ženki. Kako bi se Kras smjestio na jednom području, on mora pronaći stanište odgovarajuće kvalitete kojeg nije zauzeo drugi mužjak", stoji u objavi.

Image
Foto: Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog
Image
Marko Matešić/LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Ipak, situacija s ovim risom je drugačija jer prema podacima s njegove telemetrijske ogrlice, on se kreće naokolo, ali izgleda da se još nije skrasio.

"Kras je nakon ispuštanja kratko svratio do granice s Bosnom i Hercegovinom i brzo se vratio na Plitvice, pa je sredinom travnja otišao na izlet do Gorskog kotara. Sredinom svibnja se vratio na Plitvice i s ljetnim vrućinama je opet otišao u Gorski kotar, gdje se nalazi i sada", piše LIFE Lynx.

Dodajmo da je Ris stigao u Nacionalni park Plitvička jezera krajem ožujka, došao je iz Slovačke kao posljednji ris u sklopu LIFE Lynx projekta koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije.

POGLEDAJTE VIDEO: Međunarodni je dan životinja bez doma, a trend napuštanja je u porastu: 'Birajte životinje prema karakteru, ne izgledu'


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
UBOJSTVO IVANE HODAK

Sumnjalo se u mafijaške obračune, osvete ocu ili partneru, ali istraga je pokazala nešto sasvim drugačije...


Više s weba