Otpor građana

Roditelji odgojitelji za Direkt: 'Stvari su kritične. Danas ima mjere - sutra je nema. Nama je puno pomogla'

20.7.2021. u 7:30/ Matija Mlinarić

Korisnici ove mjere zalažu se za njezin nastavak, i oni su uvjereni da bez nje neće biti više rođenih u Zagrebu

Najava nove zagrebačke vlasti da će ukinuti mjeru roditelj-odgojitelj odmah je naišla na otpor i oporbe, ali i građana koji su na tu mjeru računali. Riječ je o tome da svaki roditelj s troje i više djece ima pravo na gradsku plaću od 4200 kuna neto ako se odrekne drugog posla i ostane doma s djecom koja onda ne smiju ići u vrtić.

Mjera je zaživjela izgleda i više nego što se očekivalo pa je njezin godišnji trošak postao veći od pola milijarde kuna jer mjeru koristi već 5330 roditelja. Jedni kažu da mjera čak šteti razvoju djece jer umjesto da se druže s vršnjacima u vrtiću, sjede doma s tatama ili mamama. Drugi pak kažu daje zahvaljujući baš toj mjeri Zagreb jedini grad koji ima veći broj rođene djece nego prije pet godina.

Peteročlana obitelj Klarić iz Zagreba zajedno je od 0-24. Dobro, sada je i majka na porodiljnom, ali inače najveći dio brige oko djece otpada na 49-godišnjeg Tihomira, jer on je u ovoj kući roditelj - odgojitelj. Najave o obustavi prijama novih korisnika ove mjere, kao i njezino moguće ukidanje, nikako mu se ne sviđaju.

Image
Mjesečna naknada

Ne žele nove korisnike mjere roditelj odgojitelj: 'Dok ne provjerimo učinke te mjere. Jer, to je demografska mjera'

Image
Mjesečna naknada

Ne žele nove korisnike mjere roditelj odgojitelj: 'Dok ne provjerimo učinke te mjere. Jer, to je demografska mjera'

"Nemamo nikakvu sigurnost jer oni su poslali poruku da nema sigurnosti. Stvari su kritične. Žena radi u Konzumu, mi smo ušli u to, tu su i krediti i sve. Što sad dalje", rekao je Tihomir Klarić, roditelj odgojitelj.

Kako joj je suprug malo prije Božića ostao bez posla, ovoj obitelji mjera roditelj-odgojitelj bila je spas. Bez nje teško bi se krpao kraj s krajem.

"Ova mjera je nama puno pomogla što se tiče financijske strane. Meni je porodiljni trenutno 2300 kuna. s ovim njegovim što dobijemo nama su primanja malo manje od 8000 kuna što je za petero ljudi, za obitelj s troje djece jako malo novaca samo kad pogledate režija i druge životne troškove", izjavila je Marija Klarić, majka.

Ipak, gledano od strane nove vladajuće garniture u Zagrebu - ova je mjera neviđeni trošak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 5400 roditelja odgojitelja godišnji se izdvoji pola milijarde kuna, a usporedbe radi, za vrtiće u koje ide 35000 djece 100 milijuna - ili pet puta manje.

Ipak, ako pogledamo broj rođenih od 2016. u Zagrebu, kada je pokojni gradonačelnik najavio projekt - mjera nije urodila baby boomom.

Tada je rođeno 8120 beba. Godinu kasnije 44 djece manje. 2018. bila je godina u kojoj se bilježi porast - bilo je 159 beba više. No već 2019 173 manje.
Nema veze što se ne bilježi ikakav veliki demografski rast zbog mjere, iz ove statistike demograf Stjepan Šterc ima drugačiju računicu, mali rast je bolji nego veliki pad.

"Ona sasvim sigurno pomaže, zaustavila je trendove u Zagrebu. U usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj ona pokazuje da je imala smisla. Tako da, sasvim sigurno bi smanjio broj rodnosti,kada bi se ovo ukinulo", poručio je Stjepan Šterc, demograf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
GRAĐANI BI JEFTINIJE

Dobre vijesti za vozače! Od utorka nove cijene na benzinskim postajama. Evo koliko ćete plaćati gorivo

Korisnici ove mjere zalažu se za njezin nastavak, i oni su uvjereni da bez nje neće biti više rođenih u Zagrebu.

"Mjera kao mjera bi bila puno bolja da je sigurna. Puno veće bi dala rezultate da se s njome ne balansira - danas je ima, sutra je nema. gledajte to je stepenica više. odlučiti se za još jedno dijete, to nije mala stvar", rekla je Klarić.

Zasad još nije sigurno da će se mjera ukinuti za postojeće korisnike, jedino je izgledno da se nitko novi neće moći prijaviti za nju od rujna.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'SAT ZA PLANET ZEMLJU'

Većina gradova u Hrvatskoj na sat vremena završila je u mraku: Otkrivamo što je razlog

Više s weba