Velika podrška

Roditelji uz profesore: 'Nek idu u štrajk, zaslužuju svoja prava jer odgajaju našu djecu'

21.10.2019. u 19:05/ Andrijana Čičak Božić

Roditeljima su zahvalni na potpori, koji većinom i ovaj put djecu nisu doveli u školu

Novi tjedan u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj počeo je nastavkom štrajka. U blokadi je bilo 93 posto osnovnih i 89 posto srednjih škola. Dvanaesti dan od početka štrajka -  sindikati poručuju, iz Vlade ih nitko nije zvao na razgovor.

Upozoravaju da ih se pokušava zastrašiti ucjenama i prijetnjama o zabrani štrajka i neplaćanju dana u štrajku. Roditelji i dalje solidarni s prosvjetarima, ali zabrinuti oko nadoknade propuštenih sati. 

Zagreb, Dubrovnik, Rijeka, Osijek -zbornice pune, učionice prazne. I drugi opći štrajk u školama je uspio.

"Ovaj štrajk nema veze ni sa dva, četiri, niti šest posto, ima veze s našom profesijom s našim samopouzdanjem", govori Sandra Pernjak Krmek, učiteljica O.Š. Kantrida iz Rijeke.

Zahvalni roditeljima

Prema podacima sindikata samo desetak posto prosvjetara se nije odazvalo. 
Ni dvanaesti dan štrajka, Sindikati tvrde, iz Vlade poziv na razgovor nisu dobili.  

Roditeljima su zahvalni na potpori, koji većinom i ovaj put djecu nisu doveli u školu. Na zagrebačkom Bukovcu stiglo je jutros jedno dijete.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Školska kuhinja će napraviti obrok, neće mu ništa nedostajati", napominje Marija Veronkica Cvjetković, učiteljica O.Š. Bukovac, Zagreb 

U riječkoj školi Kantrida njih četvero gledalo je crtiće. A u školi u Dardi, nije stigao ni jedan učenik, pa je na zboru učitelja poručeno da potporu roditelja treba i održati.   

"Morate i vi ne biti umorni, i stalno objašnjavati u okolici,  rodbini i svima koji misle da mi tražimo svašta, a on nam nudi, a mi i dalje štrajkamo", rekla je učiteljica Marija Veronkica Cvjetković.

Štrajk do Svih svetih

U sindikatu poručuju, imaju plan štrajka do blagdana Svih svetih. Unatoč što ih Vlada pokušava uplašiti pričama o zabrani štrajka i neplaćanja dana u štrajku.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

"Sada su sve to neke mjere zastrašivanja ljudi kako bi se prestalo sa štrajkom a da vlada provede svoju volju" smatra Katija Tarocco, učiteljica dubrovačke Osnovne škole Ivana Gundulića.

"To bi bila najgora opcija za nas- ali mi smo dno već okusili, mi dalje više ne možemo, nismo ljudi, mi kemijamo, mi živimo na rate", dodaje Veronkica Cvjetković. 

Provokaciju smatraju i vladinu najavu analize radnih mjesta, odnosno svih koeficijenata u državnoj i javnoj upravi. 

"Jučer čujemo najavu da će Vlada RH valjda osnovati novu grupu Borg koja će krtenuti u spas javnih i državnih službi, te kuće ne rade ispod kojih 500-tinjak milijuna kuna", govori Mihalinec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava se neće nadoknađivati

Nadoknada nastave smatraju u sindikatu neće biti potrebna. Zasad. No, o tome će odlučivati same škole. 

"Prema drugom modusu nedostajat će nakon ovog ciklusa dva dana, ali to se može produljiti nastavna godina, koja završava nesretno u srijedu", napominje predsjednik Nezavisnih sindikata.  

U srijedu sindikati idu na Markov Trg, no još ne otkrivaju o čemu se radi, a već sutra se nastavlja u tri županije - Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj.  

Očekivano nisu izostali ni komentari resornih ministara. Svoje viđenje štrajka dali su Josip Aladrović i Blaženka Divjak koji su se osvrnuli i na mogućnost da se prosvjetare prisili da se vrate na posao, odnosno da im se štrajk ne plati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo je sud taj koji može zabraniti štrajk. Mi možemo podnijeti zahtjev za procjenu dali je taj štrajk zakonit, ali sud je taj koji odlučuje. Što se tiče plaćanja, odluka bi trebala biti donesena do kraja tjedna kada će se obavijestiti i javnost", rekao je za RTL Danas ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Ministrica Blaženka Divjak smatra da u cijeloj priči treba sačuvati dostojanstvo učitelja i profesora koji se bore za svoje bolje sutra.

"Treba ipak čuvati dostojanstvo u tom cijelom procesu u kojem koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status, jer jedan od četiri segmenta stasusa su zasigurno i plaće", naglasila je i dodala da je bolje da se po kurikulumu odrade sati koji nedostaju nego da se ide u drastičnije mjere.

Iako mnogi nemaju kamo s djecom za vrijeme štrajka, roditelji diljem Hrvatske stali su uz profesore i učitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa nek idu u štrajk dok god ne ostvare svoja prava zaslužuju ih odgajaju našu djecu i provode s njima više vremena nego mi doma i zaslužuju", podržala je profesore Renata iz Rijeke, a sličnog je stava i Petar iz Splita.

"Dapače pa pogledajmo primjer francuske gdje su prosvjetari dobro plaćeni i imaju beneficirani radni staž. Mislim da to sve govori. Mi do toga ne držimo ništa, a kakva vlast takav i narod", govori Splićanin.

"Nek nađu neki drugi modus, ja sam uz njih, daleko od toga da su podcjenjeni, ali mislim da ne na ovaj način", smatra Zagrepčanka Ivana.

Više s weba

Pročitajte još

Image
show među zastupnicima

Bauk u Saboru pustio Juru Stublića i dao podršku Grmoji

Više s weba