pseći prijatelji traže dom

Cruz je jedan od 35 pasa koji još čekaju vlasnika na Žarkovici. Priželjkuju ljubav udomitelja

Image
Foto: Prijatelji životinja

'Važno je naglasiti da je trajno udomljeno 120 pasa, a još više njih traži dom uz pomoć privremenih udomitelja i skloništa u kojima su smješteni. Svi oni, uz 35 pasa koji su još uvijek na Žarkovici, oglašeni su na www.adopt-zarkovica.eu. Mole se svi koji žele pomoći da njihove fotografije i dirljive priče šire do pronalaska trajnog doma. Pomoći psima svi zainteresirani mogu i volontiranjem te privremenim smještajem', ističu Prijatelji životinja.

30.1.2023. u 16:49/ Danas.hr

U lipnju prošle godine započela je velika akcija udomljavanja pasa sa Žarkovice nakon što je veterinarska inspekcija izdala rješenje da se više od 260 pasa mora izmjestiti u vrlo kratkom roku.

Većina pasa udomljena je i izmještena na privremene smještaje te u ovlaštena skloništa, a u ovom trenutku na Žarkovici ih je ostalo još 35. Tijekom proteklih osam mjeseci veterinarska inspekcija nekoliko je puta produljivala rok za premještaj, a zadnji zadani rok istječe s krajem siječnja.

Voditeljica projekta Adopt Zarkovica Dogs Ana Ivelja nada se da će za par mjeseci Dubrovnik konačno imati svoje registrirano sklonište.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković još je u srpnju najavljivao izgradnju velikog skloništa za životinje na Grabovici sa smještajnim kapacitetom za 350 pasa. No kako bi se preostali psi što prije smjestili u odgovarajuće uvjete, planira se hitna izgradnja skloništa s manjim smještajnim kapacitetom, a kasnije bi se vratili planovima za veće sklonište. To bi omogućilo i prihvat novih napuštenih pasa. 

Image
Foto: Prijatelji životinja
Image
Prijatelji životinja

Još uvijek lokacija skloništa nije službeno potvrđena, no također se razmatra mogućnost Grabovice.

Psi će, kako najavljuju, živjeti u kontejnerima s mogućnošću izlaska na ograđeni dvorišni prostor.

Kako navodi voditeljica Ivelja, inženjeri trenutno rade na rješenju problema uvođenja struje i vode te svim ostalim uvjetima koje zahtijeva Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
slučaj u tijeku

Dumovec zatrpan pozivima za udomljavanje pasa zlostavljanih u Zagrebu. 'Ne možemo...'

Image
slučaj u tijeku

Dumovec zatrpan pozivima za udomljavanje pasa zlostavljanih u Zagrebu. 'Ne možemo...'

Osim ureda, karantene i 800 kvadrata prostora za istrčavanje pasa, u sklopu skloništa planiraju uključiti i objekt za oporavak mačaka nakon kastracije.

Naime, u Dubrovniku nekolicina građana sama pomaže mačkama i u proteklim godinama sterilizirali su preko 3000 mačka, uglavnom bez podrške Grada, što je dalje neodrživo.

Skrb za životinje u Dubrovniku mora se početi provoditi organizirano i efikasno, a sklonište je polazna točka i jedino logično rješenje, kako za preostale pse sa Žarkovice, tako i za sve napuštene životinje u budućnosti.

Image
Foto: Prijatelji životinja
Image
Prijatelji životinja

Mili, Thea, Erika, Roni, Rondo, Cruz i Ljubiša te svi ostali psi koji su i dalje na Žarkovici, kao napominje Ivelja, teže su udomljiviji psi, no i dalje ne gube nadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
kontrolori češljaju

Dnevno na bolovanju više od 60.000 Hrvata: Lažni bolesnici u panici, iz HZZO-a poručuju: 'Nikad nismo bili policija'

Sanjaju o tome da će njihova priča doći do udomitelja s dovoljno strpljenja i još više ljubavi. Nevjerojatne priče o udomljenim psima koji su sada izuzetno napredovali idu u prilog tome da niti jedan pas nije neudomljiv.

Na primjer, pas koji je morao biti sediran da bi ga premjestili sa Žarkovice i koji je zazirao od svakog pokušaja dodira, nakon puno rada i vremena, danas je potpuno socijaliziran pas koji sam traži maženje i poslastice. 

Voditeljica projekta Ivelja prošli tjedan posjetila je sklonište u Osijeku, Našicama i Čakovcu koji slove kao dobri primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja, kako bi dragocjena iskustva mogla primijeniti prilikom izgradnje novog skloništa. 

Grad Dubrovnik iako je najavio provedbu svih svojih zakonskih obveza još uvijek nije proveo kontrolu mikročipiranja pasa i obilazak svih kućanstava, nije krenuo s financiranjem kastracije skrbničkih pasa i mačaka te sustavnom edukacijom građana o njihovim zakonskim obavezama. Iznimno važan rad na prevenciji napuštanja životinja koji je i propisan Zakonom o zaštiti životinja očekuje se i od ostalih lokalnih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je naglasiti da je trajno udomljeno 120 pasa, a još više njih traži dom uz pomoć privremenih udomitelja i skloništa u kojima su smješteni. Svi oni, uz 35 pasa koji su još uvijek na Žarkovici, oglašeni su nawww.adopt-zarkovica.eu. Mole se svi koji žele pomoći da njihove fotografije i dirljive priče šire do pronalaska trajnog doma. Pomoći psima svi zainteresirani mogu i volontiranjem te privremenim smještajem", ističu Prijatelji životinja.

Više s weba

Pročitajte još

Image
zagrebački junaci

Monografija vatrogasaca otkrila: Jeli su na haubama, u košari dočekali podrhtavanje pa se našalili sa zapovjednikom

Više s weba