Možete izabrati opskrbljivača

RTL ANALIZIRA Kome će i koliko 1. travnja poskupjeti, a kome pojeftiniti plin? Najgore prolaze Zagrepčani, a ...

25.3.2021. u 7:00/ Ivan Vrdoljak

Hera je objavila nove cijene za 32 distribucijska područja diljem Hrvatske. Od 1. travnja pa do kraja godine u 11 njih plin poskupljuje, a u 21-om pojeftinjuje.

Od 1. travnja u Hrvatskoj vrijede nove cijene plina, ali neće biti iste za sve! Nije to prvotravanjska šala: Hrvatska energetska regulatorna agencija na prošlotjednoj je sjednici donijela odluku kojom se mijenjaju cijene opskrbe kućanstava plinom do kraja ove godine.

U Zagrebu i velikim gradovima plin će poskupjeti, a pojeftinjuje u manjima poput Koprivnice. Hera je objavila nove cijene za 32 distribucijska područja diljem Hrvatske. Od 1. travnja pa do kraja godine u 11 njih plin poskupljuje, a u 21-om pojeftinjuje. Razlog su promjene troškova nabave i opskrbe plinom za kućanstva koja koriste javnu uslugu - pa konačne cijene ovise i o opskrbljivaču na čijem se području nalazite.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Najveće poskupljenje u Zagrebu

Tako plin najviše poskupljuje za kućanstva u Zagrebu - 10 posto. Slijedi Osijek sa 6, rijeka sa 4, Varaždin i Zabok sa 3, dok će u Orahovici cijena biti viša oko 2.7 posto.
3.Istovremeno plin najviše pojeftinjuje u Koprivnici, oko 4 i pol posto. Slijede sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja, Slavonski brod, Kutina i Krapina.

Image
Foto: RTL
Image
RTL

No, koliko ćete potrošiti ili uštedjeti na godišnjem iznosu računa za plin? 

Uzmemo li za prosjek potrošnju od 15 tisuća kilovatsati godišnje, to znači da će kućanstva u Zagrebu gdje najviše poskupljuje - plin od prvog travnja plaćati dodatnih 497 kuna na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Koprivnice istovremeno će plaćati 218 kuna manje nego dosad.

Image
Foto:
Image

Zanimljivo, tik do Zagreba gdje cijene rastu, u Svetom Ivanu Zelini građani će uštedjeti 210 kuna jer Zelina ima drugog opskrbljivača.

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

Sličnu situaciju imamo i u Slavoniji – dok u Osijeku plin poskupljuje za 307 kuna na godinu, u Slavonskom Brodu pojeftinuje za 167 kuna.

Riječanima računi rastu za 249 kuna godišnje, a Dalmatincima u Zadru, Šibeniku i Splitu za 41 kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove brojke smo izračunali preko HERINE aplikacije, a regulatorna agencija podsjeća kućanstva da mogu odabrati žele li kupovati plin od opskrbljivača u obvezi javne usluge, ili slobodno na tržištu od bilo kojeg dostupnog opskrbljivača plinom. Pri tome se uvijek smijete i predomisliti, odnosno vratiti s tržišnih uvjeta na javnu uslugu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image

Što sa uništenim knjigama i kako će se koristiti kada budu besplatne

Više s weba