nekad kontroverzni potez

RTL Danas analizira tzv. listu srama: javna objava dužnika očito je urodila plodom jer se dugovi smanjuju!

23.4.2016. u 19:57/ Hrvoje Krešić

Nakon dugo vremena danas gospodarstvo raste, a porezni dug se smanjuje

Javna objava dužnika na Porezne uprave očito je urodila plodom jer se dugovi smanjuju i rješavaju. 

Tada se objavljivanje tzv. liste srama smatralo kontroverznim potezom, oporba - odnosno današnji vladajući su tvrdili da će porezna presija uništiti gospodarstvo. Nakon dugo vremena danas gospodarstvo raste, a porezni dug se smanjuje.

Image
Foto:
Image

Kada je Porezna uprava u srpnju 2012. godine - ministar financija bio je Slavko Linić - objavila popis dužnika, na njemu je bilo 102.370 fizičkih i pravnih osoba, a njihov ukupni dug za neplaćene poreze i doprinose bio je čak 30 milijardi kuna, a ukupni iznos svih njihovih dugovanja bio je gotovo 30 milijardi kuna. Posljednja je lista dužnika, pak, objavljena u siječnju ove godine - uskoro bi trebala biti objavljena nova - i na njoj je bilo ukupno 82.880 dužnika, s poreznim dugom u iznosu od 20,85 milijardi kuna - gotovo deset milijardi kuna manje.

Image
Foto:
Image

Od objave prve liste oko sedam i pol tisuća vratilo je cijeli dug, a to je oko 800 milijuna kuna, dok je gotovo 12 tisuća vratilo dio duga - dovoljno da ne budu na spisku - što je 384 milijuna kuna koji su se slili u državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dužnici u ovom trenutku su Pan-Papirna industrija sa 184,5 milijuna kuna duga za pravne osobe, a jedna privatna osoba duguje čak 77,7 milijuna kuna.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba