ponovljeni poziv

RTL doznaje: Dvije žene žele na čelo Vrhovnog suda - diplomirana pravnica iz Splita te sutkinja Visokog kazne...

30.4.2021. u 18:40/ Andrijana Čičak Božić

Rok za prijavu istječe u ponedjeljak, a još nije stigla ona Zlate Đurđević, profesorice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, kandidatkinje predsjednika Republike

Kako RTL doznaje - stigle su prve prijave za čelno mjesto Vrhovnog suda. Javile su se dvije kandidatkinje: pravnica iz Splita i sutkinja Visokog kaznenog suda. 

Rok za prijavu istječe u ponedjeljak, a još nije stigla ona Zlate Đurđević, profesorice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, kandidatkinje predsjednika Republike zbog koje je došlo i do sukoba s premijerom. 

Snježana Rizvan i Lana Peto Kujundžić prve su kandidatkinje za šeficu Vrhovnog suda. Rizvan je pravnica već 35 godina, davno je radila na sudu udruženog rada, a sada predaje na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.   

"Ako netko misli da je to nešto što nema temelja da bi se ispunjavali uvjeti za ovaj poziv mislim da nisu u pravu da se radi o ozbiljnim pravnim poslovima. Ja sam se baš osjetila pozvanom da se javim na taj poziv s obzirom da su gospođu Zlatu već odbacili", kazala je za RTL kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Snježana Rizvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Sociolog Marcelić za RTL

Svađa predsjednika i premijera kroz analizu sociologa: 'Milanović je odabrao sudstvo kao napad, Plenkoviću se teško braniti'

Image
Sociolog Marcelić za RTL

Svađa predsjednika i premijera kroz analizu sociologa: 'Milanović je odabrao sudstvo kao napad, Plenkoviću se teško braniti'

Cilj je Lane Peto Kujunđić vratiti povjerenje građana u suce i sudstvo. Sutkinja je više od 35 godina i znanje kaže ima. 

"Nikada nisam bila politička osoba, niti to kao sudac mogu biti. Prema tome, tu politiku ostavljam sa strane, ali mislim i da politici je potrebno da ima mogućnost među kandidatima izabrati najboljeg", rekla je Lana Peto Kujundžić, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Onaj tko se sigurno neće prijaviti za šefa Vrhovnog suda je trenutni šef - Đuro Sessa

"Jer je očito da ne bi prihvatio predsjednik Republike i neću jer bi moja prijava otišla uništa, beskorisno je, pa se neću", jasno će Sessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Sessa iščitava i zašto se do sada nije prijavio niti jedan sudac Vrhovnog suda. 

"Na način da je bila jedna poruka, da je bilo koji sudac Vrhovnog suda ako bi se javio bio u sukobu interesa i ta poruka je obeshrabrila kolege suce da se jave na oglas DSV", kazao je. 

Kako nam je potvrdila svoju prijavu još nije poslala ni Zlata Đurđević, sveučilišna profesorica, i odabir predsjednika Zorana Milanovića. Zbog nje i načina odabira čelnog mjesta Vrhovnog suda izbio je sukob između premijera i predsjednika. 

"Ona je moj kandidat, read my lips", poručio je 8. ožujka Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se u biti pustila da ju predsjednik Republike provuče kroz blato, i samu sebe diskvalificirala. HDZ je neće podržati, tu nema nikakve dileme, to govorim čvrsto i jasno", kazao je Andrej Plenković 24. ožujka.

Rok za prijave istječe u ponedjeljak. Tako će sljedeći tjedan biti poznato koliko ima kandidata u ponovljenom pozivu, a onda je na redu predsjednik Milanović.  

Više s weba

Pročitajte još

Image
bivša predsjednica

Kolinda oduševila fotografijom iz Međugorja. Prisjetili smo se njezinih izdanja zadnjih 15 godina - od narodne nošnje do maskirne kape

Više s weba