RASTE PROIZVODNJA

RTL doznaje hoće li s porastom cijena rasti i cijena čvaraka: 'Ne kupuju se na kilu, uzme se 20 deka za gušt'...

23.3.2022. u 7:25/ Matija Mlinarić

Zanimljivo, čvarci se rade po obiteljskom receptu, no sirovina nije domaća, već se uvozi

Hrvatski čvarci, osobito oni iz Samobora, sve su popularniji u inozemstvu. Njihov izvoz na godinu raste za 15 posto, zbog čega se morala pojačati i proizvodnja. I dok se stranci ne brinu previše oko cijene ove delicije, domaći kupci već se pitaju hoće li se cijena čvaraka, koji su i sada već prilično skupi, povećati.

Vlasnik tvrtke za proizvodnju čvaraka, Miroslav Mataušić govori: "Nama se proizvodnja povećala značajno, otprilike nekih 50-tak posto zadnje dvije godine s time da nam jako raste izvoz, po 15 posto svake godine, a sada očekujemo još veći izvoz s obzirom da smo se prebacili u puno veću proizvodnju nego prije".

Zanimljivo, ovi čvarci rade se po obiteljskom receptu, no sirovina nije domaća, već se uvozi kako nam pojašnjava Anamarija Grudenić, prehrambena tehnologinja.

"U Hrvatskoj nažalost ne možemo kupiti takvu sirovinu jer mi tražimo isključivo slaninu. Svinjske polovice ili nešto slično što bi možda mogli kupiti u Hrvatskoj, ali kad govorimo o čistoj slanini možemo je nabaviti samo izvana, iz uvoza. U našem slučaju, iz Danske".

Image
IMAMO LI DOVOLJNO HRANE?

Žitarica imamo i za izvoz, ali ne i mlijeka, mesa, voća, povrća…Potraga istražuje trebaju li i Hrvati puniti zalihe?

Image
IMAMO LI DOVOLJNO HRANE?

Žitarica imamo i za izvoz, ali ne i mlijeka, mesa, voća, povrća…Potraga istražuje trebaju li i Hrvati puniti zalihe?

Iste one koja je u vrijeme bivše države slala svoje ljude da ovdje nauče nešto o svinjogojstvu. Danas samo danska tvrtka iz koje dolazi slanina na godinu obradi 18 i pol milijuna svinja, dok se u cijeloj Hrvatskoj obradi tek milijun i pol. No vratimo se mi na čvarke, za domaće prilike kilogram je i dalje mnogima preskup.

Mataušić tvrdi: "Naši delikatesni čvarci su otprilike 200 kuna, oni tradicionalni masniji su otprilike 120, 130 kuna. Ali to je delikatesni proizvod koji se ne kupuje na kile. To se uzme 20, 30 deka i to je po mom mišljenju dovoljno, toliko da si čovjek malo zagušta".

Za kupce je dobra vijest to što se unatoč poskupljenju repromaterijala i energenata, cijene neće dizati jer plan je sve izbalansirati većom proizvodnjom i prodajom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
svjedok holokausta

Michael je bio dječak i pjevao operu u logoru Terezin. Skoro su svu djecu ubili. Preživio je zbog medvjedića

Više s weba