'NISAM TRAŽILA'

RTL doznaje! Povjerenstvo Akademije zna tko su zlostavljači-profesori: 'Da, imamo imena'

thumbnail
20.1.2021. u 19:20/ Marko Šiklić

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta

"Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju (…). Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija... ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju... i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... ali sam bar progovorila...".

Ovo je bolno priznanje glumice Dore Lipovčan. 

A progovoriti je najvažnije! U manje od 24 sata Zagrebačka je akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora.

"Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije", rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošakatat' s takvim tipovima", kazao je redatelj Zrinko Ogresta. 

Iz akademije i dalje pozivaju studente da skupe hrabrost i prekinu šutnju - da prijave zlostavljače povjerenstvu u kojem sjedi i studentica Martina.

Image
'nisam tražila'

Glumica pokrenula lavinu, Hrvatice o mučnim svjedočanstvima: 'Profesor mi je rekao da glumim orgazam i izvijam se polugola'

Image
'nisam tražila'

Glumica pokrenula lavinu, Hrvatice o mučnim svjedočanstvima: 'Profesor mi je rekao da glumim orgazam i izvijam se polugola'

"Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti", rekla je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović. 

U isto vrijeme broj novih svjedočanstava na Facebook stranici NISAM TRAŽILA nezaustavljivo raste.

"Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala", podijelila je Perković Gamulin. 

"To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom - nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što", izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta.

Upravo se čita

Image
HDZ VS MOŽEMO!

Zaiskrilo pred kamerama RTL-a. 'Iznenađen sam što je prihvatila duel'. Benčić: 'Samo da njega učinim sretnim'

"Nisam imala sama takva iskustva, ali znam puno ljudi koji su imali tako da mislim da uvijek treba vjerovati ljudima koji imaju nekakva svjedočanstva", kazala je studentica dramaturgije Ema Kliman. 

"Hvala Bogu da se napokon krenulo nešto oko toga pokretati, jer to očito traje već godinama i godinama unazad", poručio je student glume Vid Ćosić. 

Jer svi poručuju - ne znači ne. I ako to zlostavljači i nasilnici ne mogu shvatiti – na institucijama da odrade svoj dio posla.

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVI CIRKUS u saboru

Ivana Kekin: 'Ne slušam kolegu Zekanovića jer to može uzrokovati trajno oštećenje mozga'

Više s weba