50 lipa za mlijeko i jogurt?

RTL doznaje: Ministarstvo razmišlja o vraćanju naknade za PET ambalažu za mlijeko i jogurt

26.10.2018. u 19:26/ Leona Šiljeg

Mljekarske industrije za RTL su poručile - cijene ćemo opet morati povećati

Tri godine od ukidanja otkup je izgleda bio dobra stvar za poticanje ekološke svijesti. Kada je otkup ukinut najavljeno je smanjenje cijena mlijeka za tih istih 50 lipa. Trgovina ne preuzima ovu vrstu ambalaže i to već pune tri godine, ali kako neslužbeno doznajemo rade se finalni izračuni kako bi se ova ambalaža mogla vratiti uz naknadu od pola kune.

Građani kažu: ambalaža je ambalaža i trebala bi se vraćati.

Put boce mlijeka prije ukidanja naknade izgledao je ovako: prazna boca mogla se vratiti u trgovine uz naknadu od pola kune. Nakon toga, sve boce preuzimaju ovlašteni sakupljači i odvoze u Centar za obradu ambalažnog otpada. Nakon prešanja i pakiranje, sve odlazi tzv. oporabitelju otpada.

Bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović tvrdi - udio te ambalaže je svakako ispod 10 %. Kaže naknada je ukinuta zbog mljekarske industrije i da bi se cijene proizvoda smanjile za pola kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo se opet bavi nebitnim i perifernim stvarima, dok ključne stvari,a to su odlagališta otpada na kojima još u ovom trenutku završava više od 75 % otpada, a tim se ministarstvo ne bavi i tako krši zakon", kazao je.

Bez naknade put boce mlijeka izgleda ovako: prazna boca ne može natrag u trgovinu i nema naknade od pola kune. Ona najčešće završi na deponiju. Oni savjesni građani odlože ih u žute kante za plastiku, ali je pitanje odu li dalje u preradu.

Upravo se čita

Image
povijesni trijumf

'Hrvatska je mirno i metodično cijedila život i radost iz Brazila': Ovako svjetski mediji pišu o Vatrenima

Jer kako se do sad pokazalo, boce mlijeka otkako se ne otkupljuju, završe u običnom košu za smeće.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠALJIVA OBJAVA

Nakon pobjede javio se HGSS: 'Timovi su u pripravnosti zbog moguće potrage za Marquinhosom'

Više s weba