potok u centru grada

RTL istražio dojavu zabrinutih građana: otkrivamo gdje se fekalije iz Sinja ulijevaju u Cetinu

7.9.2017. u 18:59/ Hari Kočić

Na poziv zabrinutih građana ekipa RTL-a otišla je u Sinj zbog sumnje kako se u rijeku Cetinu, koja opskrbljuje veliki dio Dalmacije pitkom vodom, nekontrolirano ulijevaju nepročišćene fekalije i čak do 30 cisterni na dan

Potok s fekalijama teče ravno kroz centar Sinja. Dugogodišnja komunalna rak-rana, ekološka je bomba, koja, strahuju građani, može eksplodirati svakog trenutka.

"Obližnji potok inače je predviđen za oborinske vode, a on je u biti, vidite da sad nema kiša, ovo su sad fekalije", Mladen Jagnjić, Brnaze.

"Ljudi su ilegalno prikopčali svoje crne jame, sa sjevernog dijela Sinja, koje idu u taj kanal, koji je u biti pod nadležnosti Hrvatskih voda", objasnio nam je Denis Glavan, (nezavisni), dogradonačelnik grada Sinja.

Odmah pored potoka fekalija je dječji vrtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smrdi i bio bi prioritet i mislim da bi to bilo najvrijednije da se napravi ovdje zbog djece da se ovaj potok sredi", Nediljka Dolić, odgajateljica.

Prilikom našeg obilaska okolice u Sinju, primjetili smo kako se povećala razina vode u vrlo kratkom periodu. 

Upravo se čita

Image
razorni potres

Minute katastrofe u Turskoj i Siriji: Gradovi sravnjeni sa zemljom, ceste ne postoje, za mnogima se još traga

"Da, u blizini imate sinjski hotel, imate srednjoškolski centar, sportska dvorana pa sad sami zaključite, vidite razinu vode, znači da su se i oni nekako spojili na ovaj potok.

Potok potom dolazi do kolektora, koji, naglašavaju naši sugovornici, ne pročišćava vodu u potpunosti, kemijskom obradom, već samo uklanja krupni otpad. Zatekli smo i cisternu koja je praznila sadržaj septičke jame u kolektor. Navodno ih na dan ovdje dolazi tridesetak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izlaze nepročišćene fekalije sa bakterijama koje idu direktno u desni lateralni kanal koji ulazi u rijeku Cetinu koja napaja Brač i Hvar", Ante Bakić, Košute.

Na Braču za to prvi put čuju.

"Moram priznat da mi je to danas novost, Evo na početku drugog mandata nikad nismo imali informaciju vezanu za to. Zahtjevat ćemo da se sve to skupa ispita i da se vidi o čemu se radi", Ivana Marković (SDP), gradonačelnica Supetra.

Što poručiti građanima koji nemaju izbora i moraju piti tu vodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ha... poručio bi im, a šta da vam kažem, mislim da se to razgradi, ipak je Cetina velika tako da dobar dio se razgradi pa ne bi trebalo bit problema", Denis Glavan (nezavisni), dogradonačelnik grada Sinja.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nismo uspjeli dobiti odgovor, ali sinjski dogradonačelnik uvjerava kako oni redovito vodu kontroliraju te dodaje da se voda iz Cetine izravno ipak ne bi smjela piti. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
STIŽE POMOĆ

Hrvatska Turskoj šalje 40 spašavatelja. Trut: 'Oni mogu tragati i spašavati u najtežim uvjetima'

Više s weba