TRZAVICE HRVATSKE I SRBIJE

RTL-ova reporterka iz Praga: 'Vučić je pokušao zamutiti priču. Srbija može namiriti potrebu za naftom'

7.10.2022. u 19:14/ RTL Danas

'Srbija je krivnju pokušala svaliti na Hrvatsku, ta retorika nastavila se danas. Premijer Plenković im je jasno odgovorio da ne mogu sjediti na dvije stolice', izvijestila je reporterka Dajana Šošić

O sukobu Hrvatske i Srbije zbog nafte i sankcija Rusiji RTL-ova reporterka Dajana Šošić izvijestila je iz Praga u kojem prati susret europskih čelnika.

Dok se Vučić bavio Hrvatskom - premijer Plenković bio je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Vučić je namjerno pokušao zamutiti priču kad je srbijanskim medijima plasirao informaciju da je EU odgodila odluku oko Srbije za prosinac, no to nije točno jer je riječ o paketu sankcija iz lipnja čija primjena za sve uključene kreće od prosinca tako da tu odgode nije bilo. Postojala je mogućnost izuzeća za Srbiju što je predlagala Europska komisija ali nakon analiza od toga se odustalo jer se došlo do zaključka da Srbija potrebe za naftom može namiriti iz drugih izvora. Neka zemlja može dobiti izuzeće ako dokaže postojanje energetske ugroze što ovdje nije bio slučaj. Drugi razlog ove odluke je poruka Srbiji zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Srbija je krivnju pokušala svaliti na Hrvatsku, ta retorika nastavila se danas. Premijer Plenković im je jasno odgovorio da ne mogu sjediti na dvije stolice", objasnila je RTL-ova reporterka.

Istaknula je i da je premijer Plenković danas iskoristio sastanak u Pragu za razgovor s mađarskim premijerom oko INA-e, to je bio njihov prvi susret nakon izbijanja afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba