Službeno putovanje

Plenković u posjetu Italiji: Susreo se s premijerom Conteom, a o sučeljavanju - ni riječi

18.12.2019. u 19:20/ Vijesti.hr

Teme razgovora su bile europska pitanja, ali i gospodarstvo jer je Italija drugi trgovinski partner Hrvatskoj

Vlada je u potpunosti odbacila prijedlog 31-og zastupnika oporbe za pokretanje pitanja povjerenja ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

SDP-ovci smatraju da je odgovorna za propast obrazovne reforme, štrajk učitelja i neodlazak djece u škole. Premijer Plenković odbacio je sve navode, a u obrazloženju Vlade stoji da su sustavno vodili računa o poboljšanju statusa svih zaposlenika u prosvjeti te da je štrajk rezultirao kompromisom.

"Mi se u propisanom roku očitujemo da u cijelosti odbacujemo sve ove navode koje su oni naveli u svom podnesku", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Ja sam to od početka i tvrdila, da zapravo tu argumenata nema, da se radi o politikanstvu i zapravo tu je veći problem odgovoriti na neargumentirane zahtjeve nego odbiti takav prijedlog u samoj suštini", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković otputovao u Italiju

"Bit će zanimljivo gledati kako će licemjeri iz HDZ-a i Vlade braniti ministricu Blaženku Divjak na saborskoj sjednici, baš oni koji su je do jučer napadali i govorili joj da je trebala napustiti Vladu", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

A nakon sjednice Vlade premijer je otputovao u radni posjet Italiji, gdje će sudjelovati na sastanku Srednjoeuropske inicijative.

Upravo se čita

Image
policija istražuje

Lovca ubio vlastiti pas? Išli u lov pa nastradao prilikom spremanja opreme

U palači 'Kijiji' primio ga je šef talijanske Vlade Giuseppe Conte. Teme razgovora su bile europska pitanja, ali i gospodarstvo jer je Italija drugi trgovinski partner Hrvatskoj. Prilika je ovo i da Plenković predstavi plan i prioritete predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, ali i razmijeni mišljenja o proširenju Unije.

RTL u Italiji prati premijera Plenkovića

Reporter RTL-a Adrian De Vrgna prati premijera na službenom putovanju u Italiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pitanjima o korupciji na koju je uputila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja, Kolinda Grabar-Kitarović premijer nije odgovarao, sve je odgođeno za sutra. Nakon susreta s talijanskim premijerom Giuseppe Conteom bile su samo izjave bez pitanja. Premijer je posjetio Hrvatski zavod Sv. Jeronima, no govora o domaćim temama nije bilo.

Bitna tema kojom su se bavili premijeri su vanjskopolitička pitanja, posebice hrvatskim predsjedanje EU-om. To je bitna tema u kontekstu izazovnih stvari, posebice Brexita. Što se tiče biltaeralnih odnosa, zaključili su da postoji napredak, ekspanzija, te da je Italija među top 3 države u ulaganjima.

"Italija se ubraja među one države koje su, ne samo što je predsjednik Vlade Giusseppe Conte kazao kao glavni trgovinski partneri Hrvatskoj, glavni ulagači, nego među i one zemlje nekoliko najvećih tržišta iz kojih dolaze brojni turisti u Hrvatsku", rekao je premijer Plenković.

Sutra se obilježava 30. godišnjica Srednjeeuropske inicijative. RTL će nastaviti pratiti što se događa u Rimu te hoće li se premijer izjasniti o domaćim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Predizborni poker u HDZ-u: Tko će preuzeti stranku?

Više s weba