neočekivano

Rujanska postsezona ima bolje brojke od 2019. godine: 'Nije se to samo 'dogodilo', ulagalo se, a bilo je i sr...

9.9.2021. u 18:40/ RTL Danas

Pravo iznenađenje je kako u državi boravi čak 80 tisuća više turista nego na isti dan u rekordnoj 2019.

Špica turističke sezone je bila toliko dobra da su se odlične brojke nastavile i u rujanskoj postezoni. I ne samo da su se nastavile, nego čak prestižu i rekordnu 2019.!
Prema sustavu e-visitor u Hrvatskoj trenutačno boravi 550 tisuća turista. To je, naravno, očekivano puno više nego prošle godine obilježene koronakrizom. No, pravo iznenađenje je kako u državi boravi čak 80 tisuća više turista nego na isti dan u rekordnoj 2019.

U čemu je tajna dobre sezone i neočekivano dobre postsezone, nastavlja reporter Boris Mišević. Josip Mikulić iz Instituta za turizam bio je gost.

Najljepša je zemlja na svijetu s ne tako oštrim mjerama za Covid. Situacija s turizmom nije tako jednostavna. Što se dogodilo ove godine? Plan, strategija?

Nije se to samo dogodilo, uložilo se, imali smo kampanju gdje se turistima nudilo da mogu računati na sigurnost od pandemije, imamo i sretan splet okolnosti zbog čeg se hrvatski turizam vratio - treba računati i na prometni položaj koji je povoljan i ne samo na našoj, već i na svjetskoj razini. 

Mi smo fenomen u smislu oporavka?

To je istina, mi smo gledali sličan scenarij kao prošle gdje je bio nagli porast, ove godine imamo povoljniju situaciju, PCR i cjepiva, više se zna o virusu, turisti su slobodniji, vratili smo se brzo. Zapravo smo prekoračili neke brojke iz 2019. rekordne godine.

Je li bio psihološki element ključan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutno, nakon duge apstinencije od putovanja, svi jedva dočekali. Moglo se očekivati zbog manje potrošnje prošle godine, očekivalo se da će se trošiti ove godine.

Puno se ulaže u elitni turizam...

Imamo određene pomake, svakako je to nešto čemu bismo trebali težiti da imamo veću korist po noćenju turista. U tom smislu treba poraditi. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

Više s weba